Rôzne

Vieme, kedy ožije legendárna stavba na Šírave: Stane sa opäť dominantou?

Dominanta strediska Hôrka svojim terajším vzhľadom výrazne znižuje úroveň prostredia tejto lokality. Zmeniť by sa to malo čoskoro… Oslovili sme súčasného majiteľa.

Ilustračný obrázok k článku Vieme, kedy ožije legendárna stavba na Šírave: Stane sa opäť dominantou?
Zdroj: TASR

V nedávnom článku sme vám priniesli informácie o tom, že legendárnu Kotvu na Šírave čaká zrejme veľká zmena. Zámer na rekonštrukciu a dostavbu predložil nový majiteľ, spoločnosť William Resorts, Restaurants and Clubs Zemplínska Šírava, patriaca miestnemu podnikateľovi. Spoločnosť pre našu sieť mestských spravodajských portálov Dnes 24 prezradila viac.

Dominanta tejto lokality

Ako spoločnosť uvádza, predložený zámer rieši výstavbu ubytovacieho a stravovacieho zariadenia ako nadstavbu, prístavbu a rekonštrukciu jestvujúceho espressa KOTVA na Zemplínskej Šírave v stredisku Hôrka (Slnečný lúč). „Účelom je rozšírenie a skvalitnenie ponuky služieb v oblasti cestovného ruchu rekonštrukciou, nadstavbou a prístavbou v mieste jestvujúceho objektu, ktorý je dlhodobo nevyužívaný a ako dominanta strediska Hôrka svojim terajším vzhľadom výrazne znižuje úroveň prostredia tejto lokality,“ zverejnila spoločnosť.

Stavba je umiestnená na vrchole kopca v centrálnej časti strediska Hôrka, preto vytvára dominantu tejto lokality. Avšak dlhodobým nevyužívaním objektu a jeho poškodzovaním klimatickými podmienkami ako aj ľudskou činnosťou stavba svojim terajším vzhľadom výrazne znižuje úroveň prostredia tejto lokality.

Súčasťou zámeru je nadstavba a prístavba existujúceho kruhového objektu. Nová Kotva bude mať dve nezávislé avšak prepojené časti s dvomi podzemnými a tromi nadzemnými podlažiami s celkovou podlahovou plochou vyše osemtisíc štvorcových metrov.

Už budúci rok?

Navrhovaný zámer má za cieľ vybudovať ešte výraznejšiu dominantu strediska Hôrka ponúkanými kapacitami a službami ako aj architektonicko-objemovým stvárnením navrhovanej stavby. Hlavná budova je rozdelená prevádzkovo a z hľadiska architektúry aj tvarovo do 2-och staticky nezávislých častí. „Výstavba sa začne pravdepodobne až v lete tohto roku a prevádzka najskôr budúci rok,“ potvrdil Radoslav Harbuľák z RAHAR s.r.o..

Môže vás zaujímať:

Dočká sa obľúbené letovisko veľkého návratu? Slová, ktoré potešia všetkých milovníkov Domaše!

Na Sninských rybníkoch chcú postaviť niečo špeciálne: Krytý bazén, ktorý by bol zároveň botanickou záhradou!

Festivalové prípravy na šíravskom amfiku v plnom prúde: Poznáme ako prví hlavné ťaháky!

Na archívnej snímke v pozadí: espresso KOTVA, leto 1970

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM