Rôzne

Na Sninských rybníkoch chcú postaviť niečo špeciálne: Krytý bazén, ktorý by bol zároveň botanickou záhradou!

Sninské rybníky chcú zatraktívniť a postaviť tam inovatívny krytý bazén. Ten by bol zároveň aj akousi botanickou záhradou! Rybníky vďaka tejto novinke by mohli byť navyše v celoročnej prevádzke.

Ilustračný obrázok k článku Na Sninských rybníkoch chcú postaviť niečo špeciálne: Krytý bazén, ktorý by bol zároveň botanickou záhradou!
Zdroj: TASR

Krytý biobazén v rekreačnej oblasti (RO) Sninské rybníky je novým investičným zámerom mesta Snina. Bol by zrejme prvým svojho druhu. Podľa primátora Sniny Štefana Milovčíka takýto bazén ešte nikde nie je.

„Robíme aktivity pre experimentálny, inovatívny, ekologický, krytý biobazén, ktorý by bol zároveň akousi botanickou záhradou. Slúžil by nie len pre plaveckú výučbu detí a športové využitie verejnosti, ale bol by to zároveň ďalší, veľmi významný príspevok k rozvoju cestovného ruchu na rybníkoch,“ dodal Milovčík.

Pri tomto zámere vkladá radnica nádeje do programu cezhraničnej spolupráce. O eurofondy na výstavbu bazéna sa chce uchádzať so zahraničným partnerom. Snina nadviazala pred časom spoluprácu s mestom i regiónom Tokaj. „Uvidíme, čo sa nám podarí, ale prípravné práce začíname robiť,“ ozrejmil primátor. Krytý biobazén chcú postaviť v RO na ploche nefunkčného, tzv. modrého bazéna. Vďaka tejto novinke by mohli byť rybníky prevádzkované celoročne.

Pre absenciu krytej plavárne chcú teda siahnuť v Snine po netradičnom riešení. Podobný projekt už v areáli RO pred časom zrealizovali. V roku 2011 tu sprístupnili verejnosti exteriérové biokúpalisko. Pre filtráciu vody na kúpanie využíva biotop vodných rastlín a rias bez prídavkov chémie. Zariadenie patrí k top produktom cestovného ruchu na území Prešovského kraja. Počas letnej sezóny ho zvykne navštíviť asi 80 000 turistov.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM