Rôzne

Švejkove pivné dni majú za sebou slávnostné otvorenie: FOTKY z námestia, cvaknuté v druhý deň festivalu

Švejkove pivné dni v Humennom ponúkajú návštevníkom napokon až 76 druhov zlatého moku. Pozvanie na akciu prijalo 11 spoločností, ktoré predvedú to najlepšie, čo doteraz uvarili. V piatok bolo na programe okrem iného slávnostné otvorenie či vystúpenie skupiny Drišľak. Pozrite si fotky.

Ilustračný obrázok k článku Švejkove pivné dni majú za sebou slávnostné otvorenie: FOTKY z námestia, cvaknuté v druhý deň festivalu
Foto: Adam Bič / Zdroj: Dnes24.sk

Medzi zaujímavé druhy zlatého moku patrí aj 14-stupňové medové pivo z Českej republiky, informoval Andrej Semanco, zástupca primátorky, ktorý ju nahradil aj na piatkovom slávnostnom otvorení.

„Ľudia v okolí vedia, že v predchádzajúcom období sa všetky druhy piva, ktoré sa vyrábali v Česko-Slovensku, dali kúpiť v našom meste,“ povedal Semanco. Práve preto sa vedenie mesta pri uvažovaní nad tým, akú tradíciu by v Humennom zaviedli, rozhodlo zorganizovať pivné dni. „Keďže z histórie vieme, že postava Švejka sa svojho času zastavila aj v našom meste, pomenovali sme túto akciu po ňom,“ uviedol zástupca primátorky.

Štvordňové podujatie v piatok slávnostne otvorilo už svoj tretí ročník. „U ľudí je táto akcia vnímaná pozitívne, určite preto rozmýšľame nad jej ďalším pokračovaním,“ avizoval Semanco s tým, že keď je pekné počasie, ľudia potrebujú trošku posedieť, vyjsť do spoločnosti a zažiť peknú atmosféru.

Podujatie nesie meno po postave dobrého vojaka Švejka z románu Jaroslava Haška, ku ktorému pivo nepochybne patrí. Od roku 2000 zdobí park pri humenskej železničnej stanici Švejkova socha. Pripomína epizódu z príbehu uvedeného českého autora, keď sa jeho hlavný hrdina ako vojak rakúsko-uhorskej armády zastavil cestou na východný front aj v meste Humenné. Od minulého roka zdobí námestie ďalšia socha Švejka. Samospráve ju darovalo partnerské ukrajinské mesto Užhorod.

Môže vás zaujímať:

Pivný festival v Humennom sa začal. Pozrite si fotky z prvého dňa

Aby ste nič nepremeškali… Humenčania, tento ťahák sa vám teraz zíde!

Humenčania, ktorí zahrajú na Švejkovych pivných dňoch: Počuli ste už ich hokejovú hymnu? VIDEO

Zdroj: TASR/Dnes24

Švejkove pivné dni 2016: Deň druhý na fotkách
35
Galéria
Foto: Adam Bič / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM