toš Rôzne Správy

Rozhodol sa ísť príkladom a prijal výzvu nemocnice. Humenský primátor daroval krv

V čase šíriaceho sa ochorenia COVID-19 značne klesol počet darcov krvi.

Ilustračný obrázok k článku Rozhodol sa ísť príkladom a prijal výzvu nemocnice. Humenský primátor daroval krv
Zdroj: MsÚ Humenné

Primátor mesta Miloš Meričko sa rozhodol prijať výzvu Nemocnice A. Leňa v Humennom a v posledný marcový piatok bol darovať krv na Hematologicko-transfuziologické oddelenie. Portál DNES 24 o tom informovala Veronika Lattová z tlačového referátu Mestského úradu v Humennom.

„Na moje prvé darovanie krvi si nespomínam, ale bolo to ešte za mladších čias. Priznávam, že nie som pravidelný darca krvi, ale snažím sa aspoň raz ročne „nechať si pustiť žilou“. Je potrebné obzvlášť v tomto období, keď transfúzne stanice hlásia nedostatok darcov, myslieť aj na druhých a pomôcť im práve darovaním najvzácnejšej tekutiny. Menší strach som prekonal aj vďaka zdravotníckemu personálu na oddelení, za čo im patrí veľké ďakujem,“ uviedol Meričko.

Ako informovala primárka Hematologicko-transfuziologického oddelenia Alena Rovňáková, v poslednom období zaznamenali nižší počet darcov, čo môže spôsobovať aj strach z momentálnej situácie ohľadom šírenia nákazy COVID-19.

„Aktuálne máme nedostatok negatívnych krvných skupín, dali sme aj výzvu a chceli by sme poprosiť darcov, ktorí môžu darovať, aby prišli. Máme na oddelení veľmi prísne opatrenia a filter, ktorým musia darcovia prejsť. Odberové dni sú utorok a piatok, ale mali sme aj mimoriadne odbery v pondelok a stredu,“ dodala primárka.

Chcete aj vy pomôcť a darovať krv? Pre maximálnu bezpečnosť darcov sú zavedené špeciálne, prísne opatrenia a možnosť objednať sa na termín. Viac info nájdete tu.

Chcete okrem regionálnych správ dostávať dôležité aktuálne informácie? Nájdete nás aj na FB Dnes24.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM