Rôzne

V Humennom sa stretli príbuzní Ladislava Grosmana: Ako prvé navštívili toto miesto!

Humenné navštívili príbuzní Ladislava Grosmana, nášho slávneho rodáka, ktorý je okrem iného autorom scenára k oscarovému filmu Obchod na Korze. Prečítajte si viac o stretnutí tejto rodiny.

Ilustračný obrázok k článku V Humennom sa stretli príbuzní Ladislava Grosmana: Ako prvé navštívili toto miesto!
Zdroj: Dnes24.sk

Cieľom tohto stretnutia bolo podľa slov predsedu Židovskej komunity v Humennom Juraja Levického spojiť 17 členov rodiny Grosmanovej po takmer 30 rokoch. „Absolvovali poznávací výlet po stopách svojich predkov,“ doplnil.

Tomuto stretnutiu predchádzala návšteva Izraela, ktorú absolvovali aj študenti humenských a sninských stredných škôl v rámci výmenného pobytu v máji tohto roka. Grosmanova neter Anna, ktorá je rodenou Humenčankou, ich privítala vo svojom byte, kde vznikla myšlienka stretnutia na Slovensku.

Ako informovala Katarína Víravcová z Mestského úradu v Humennom, príbuzní Ladislava Grosmana pricestovali z Izraela a Ameriky. „Niektorí z nich navštevujú Humenné každý rok, no mnohí boli u nás po prvý raz,“ dodala.

Prvé miesto, ktoré hostia navštívili, bol židovský cintorín, kde si pietnym aktom pripomenuli pamiatku svojich rodinných príslušníkov, ktorých tu majú pochovaných.

Neskôr zavítali do Vihorlatského múzea v Humennom, skanzena a na mestskom úrade ich privítala aj primátorka mesta Jana Vaľová. Tá návštevu oboznámila s úspešným projektom, ktorý schválilo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a ministerstvo financií naň poskytlo finančné prostriedky. „Ide o filmový festival, ktorý bude spojený s menom Ladislava Grosmana a jeho úspešným dielom Obchod na korze,“ dodala.

Prečítajte si tiež: Čo ešte čaká Humenčanov na námestí: Vystúpenia aj film pod holým nebom

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM