Kultúra

Čo ešte čaká Humenčanov na námestí: Vystúpenia aj film pod holým nebom

Pamätné dni mesta Humenné sa ešte neskončili. Na pláne je ďalší deň, počas ktorého môžu Humenčania a spol. vyraziť na námestie, kde ich bude čakať zaujímavý program.

Ilustračný obrázok k článku Čo ešte čaká Humenčanov na námestí: Vystúpenia aj film pod holým nebom
Zdroj: Dnes24.sk

V piatok 23. septembra je v Humennom na programe Návrat rodáka Ladislava Grosmana. Na Námestí slobody, pred Domom kultúry (DK), sa bude totiž premietať oscarový Obchod na korze, za ktorého scenárom stojí práve tento náš slávny rodák. Film sa bude premietať o 19:00. Vstup je voľný.

To ale nie je všetko. V ten istý deň budú o 15:00 premietať v divadelnej sále DK slovenský film s názvom Učiteľka a na námestí, pred hlavným bodom programu, sú pripravené vystúpenia Chemlonu a Slovak Tango – od 17:00.

Ladislav Grosman

Narodil sa v roku 1921 v Humennom, kde ukončil ľudovú školu. Gymnázium vyštudoval v Michalovciach, neskôr opäť pôsobil aj v Humennom ako robotník v tehelni. Počas druhej svetovej vojny bol prenasledovaný pre svoj židovský pôvod a internovaný v pracovnom tábore. Po vojne vyštudoval dve vysoké školy, pracoval v Prahe ako redaktor a neskôr ako scenárista. V roku 1968 odhádza do Izreaela, kde v roku 1981 zomrel.

Edita Grosmanová manželka Ladislava Grosmana o svojom manželovi povedala: „Môj manžel vždy bol a navždy zostal Humenčanom, nikdy sa tým netajil, miloval toto mesto a zomrel s láskou k nemu. Rád sa tu vracal, či už žil v Prahe alebo Izraeli.“

Zdroj: Dnes24.sk, Humenne.sk, Osobnosti Humenného a okolia, Wikipédia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM