Rôzne

Župan Peter Chudík hodnotil uplynulý rok. V roku 2016 plánuje kraj dokončiť veľký projekt v Humennom

Predseda Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Peter Chudík pri hodnotní uplynulého roka považuje za veľký prínos zlepšenie komunikácie s krajskými poslancami. Aké sú hlavné ciele v roku 2016?

Ilustračný obrázok k článku Župan Peter Chudík hodnotil uplynulý rok. V roku 2016 plánuje kraj dokončiť veľký projekt v Humennom
Zdroj: TASR

Uplynulý rok vníma predseda krajskej samosprávy pozitívne. Aj keď priznal, že na začiatku uplynulého roka mali na úrade PSK obavy, ako sa bude plniť rozpočet, keď kraje prišli o svoj najvyšší príjem, o daň z motorových vozidiel. Teraz je hlavným príjmom vyšších územných celkov podielová daň fyzických osôb. „Trošku sme tŕpli a dovolím si tvrdiť, že asi všetky kraje, ale chvalabohu, nakoniec ten príjem bol ešte oveľa vyšší. Preto sme si mohli na záver roka ešte navyšovať rozpočet a dať viac peňazí na kultúru, do sociálnej sféry, ale aj na dopravu. A opäť dať veľký balík peňazí do infraštruktúry, na opravu ciest druhej a tretej triedy a starať sa aj o školy,“ povedal Chudík.

Zo všetkých udalostí, ktoré ho potešili v uplynulom roku, vyzdvihol dokončenie dvoch diaľničných úsekov v kraji, a to pri Levoči s tunelom Šibenik a úsek Fričovce – Svinia pri Prešove. Na druhej strane ho najviac mrzí nevyriešená dopravná situácia v Prešove, aj keď to nie je priama kompetencia miestnej ani krajskej samosprávy. „Pevne verím, že sme sa teraz pohli ďalej. Verím, že nový rok bude dobrý v tom, že sa začne stavať južný obchvat diaľnice D1,“ uviedol Chudík.

Pozitívny trend vo vývoji príjmov očakáva Chudík aj v novom roku. „Tak, ako každý rok, najviac financií pôjde na rekonštrukciu ciest. Máme ich 2,5 tisíc kilometrov. Stále ich treba opravovať. V roku 2004 sme ich prebrali vo veľmi zlom stave. Niektoré neboli opravované 30 až 40 rokov. V tomto roku kraj plánuje dokončiť tiež tri veľké projekty v oblasti kultúry. Ide o rekonštrukciu Podtatranského múzeá v Poprade, Vihorlatského múzea v Humennom a Šarišskej galérie v Prešove,“ povedal Chudík.

na fotke: Peter Chudík

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM