Tomáš Šuhajda Kultúra

Zraz špičkových umelcov v Humennom: Celý týždeň budú tvoriť na pôde skanzenu

Insita 2013 je názov tradičného výtvarného plenéra, ktorý dnes odštartoval v meste Humenné za účasti 14 sochárov a maliarov zo Slovenska, Srbska, Ukrajiny, Poľska a Maďarska. Výtvarníci budú tvoriť svoje diela v nasledujúcich dňoch na pôde humenského skanzenu.

Ilustračný obrázok k článku Zraz špičkových umelcov v Humennom: Celý týždeň budú tvoriť na pôde skanzenu
Foto: Tomáš Šuhajda / Zdroj: Dnes24.sk

Vytvorené práce tam následne vystavia pre verejnosť v piatok 19. júla.

„Domáci a zahraniční insitní umelci, ktorí pricestovali do Humenného na 9. ročník tradičného plenéra, sú špičkami v tvorbe, ktorú reprezentujú. Do konca tohto týždňa budú pracovať na olejomaľbách, ale i komorných plastikách z kameňa a dreva,“ priblížila Mária Mišková z Vihorlatského osvetového strediska (VOS), ktoré je dlhoročným organizátorom spomínaného podujatia.

Účastníci uplynulých ročníkov medzinárodného plenéra podľa jej slov už doteraz vytvorili vyše 140 diel. Tie by sa mali stať spolu s najnovšími prírastkami súčasťou plenérovej galérie ľudovej a naivnej tvorby, ktorú chce zriadiť v Humennom VOS v spolupráci s Vihorlatským múzeom.

Mišková ďalej uviedla, že súčasťou programu Insity 2013 je aj sprievodná výstava s názvom Vrastanie, ktorú sprístupnia verejnosti v priestoroch výstavnej siene VOS vo štvrtok 18. júla. Bude sa na nej prezentovať maľba Miroslava Vladára, ako i plastiky Tibora Gurina a Pavla Šarišského. Výstava potrvá do 8. augusta.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM