Tomáš Šuhajda Rôzne

Zoznámte sa s nimi na FOTKÁCH: 3 najpozoruhodnejšie domy smútku v celom Humenskom okrese!

Domom smútku sa viacerí z nás radšej vyhýbajú. Ak ich už navštívime, tak väčšinou s hrčou v krku a slzami v očiach. Napriek tomu i tieto budovy môžu pôsobiť dôstojne. Aj Humenský okres sa môže viacerými pochváliť, my sme vybrali tri z nich, podľa nás tie najpozoruhodnejšie.

Ilustračný obrázok k článku Zoznámte sa s nimi na FOTKÁCH: 3 najpozoruhodnejšie domy smútku v celom Humenskom okrese!
Zdroj: Dnes24.sk

Dom smútku v Ľubiši

Do roku 1994 v tejto dedine nebol dom smútku. Keď sa však začal stavať nový kostol, starý bol malý a nepostačoval, súčasne s ním v jeho tesnej blízkosti bol postavený aj Dom nádeje.

Je tak „doladený“ priamo ku kostolu a sú len kúsok od seba. Základný kameň celej v podstate prepojenej stavby požehnal ešte v roku 1990 pápež Ján Pavol II. Stavebné práce prebehli rýchlo, v roku 1996 sa už konala vysviacka kostola.

Dom smútku v Turcovciach

Je iný, než aké vídame vo väčšine ostatných obcí. Dom smútku alebo v tomto prípade taktiež Dom nádeje je v priestoroch, kde bol pôvodne kostol. Ten dala postaviť v roku 1770 poľská grófka z Rzešova. V roku 2008 sa obec rozhodla chátrajúci kostol opraviť a prerobiť na Dom nádeje.

Po dvoch rokoch a štyroch mesiacoch sa im to aj podarilo. Preinvestovaných bolo 42 500 eur. Odpracovaných 3 478 brigádnických hodín a na aktivačných prácach 2 000 hodín. Výsledok si môžete pozrieť v galérii.

Dom smútku v Humennom

Nami vybranú trojicu uzatvára dom smútku, ktorý je v rámci nášho okresu v najväčšej permanencii. Nachádza sa totiž priamo v meste Humenné. Aj keď už má svoj vek, nie tak dávno vynovená obradná sieň pôsobí naozaj dôstojne.

Miestny Dom smútku je v správe Technických služieb, no pohrebné služby prevádzkuje od roku 2013 súkromná firma. A práve vtedy sa výrazne zmenil jeho vzhľad v interiéri. Na stenách pribudli závesy, nové svietidlá a lavice dostali nový poťah.

V OBRAZOCH: Najpozoruhodnejšie domy smútku v Humenskom okrese
9
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM