Správy

Známa panoráma sa konečne zmení: Na hrade Krásna Hôrka začínajú s demontážou žeriava

Na hrade Krásna Hôrka v utorok štartuje demontáž vežového žeriava, ktorý bol používaný pri obnove hradu po ničivom požiari v roku 2012.

Zdroj: TASR/Michal Svítok

Demontáž sa bude realizovať za pomoci vrtuľníka a trvať by mala dva dni. Uviedla to riaditeľka Slovenského národného múzea (SNM) – Múzeum Betliar Tímea Mátéová.

Dovoz a montáž vežového žeriava na Krásnej Hôrke si v roku 2012, v rámci obnovy hradu po ničivom požiari, objednal zhotoviteľ dočasných striech s cieľom presunu hmôt na stavenisku. Následne bol žeriav prenajímaný a používaný ďalším zhotoviteľom pri realizácii trvalých striech,“ priblížila Mátéová.

Ako dodala, od októbra 2015 prevzalo žeriav do nájmu SNM, keďže bolo zrejmé, že pri postupujúcej obnove hradu bude ťažká technika naďalej potrebná.

Poslúžil dobre

Okrem realizácie strešných konštrukcií bol vežový žeriav na Krásnej Hôrke použitý aj v rámci prípravných prác k obnove hradu, a to najmä pri presune demontovaných, požiarom poškodených prvkov z Horného hradu a piateho nádvoria.

Využitý bol aj pri prísune stavebných materiálov do hradného komplexu, ktoré budú potrebné pri realizácii prípravných prác.

Pomocou vežového žeriava boli premiestnené i kamenné články, liatinový nosník zo známeho budapeštianskeho Széchenyiho reťazového mosta či bronzové dielo cisára Maximiliána II. zo 16. storočia.

Takmer 20 miliónov eur

Hrad Krásna Hôrka zdevastoval 10. marca 2012 požiar, ktorý vznikol na trávnatom poraste na hradnom kopci, odkiaľ sa preniesol na samotný hrad. V novembri tohto roku SNM vypísalo i verejné obstarávanie na obnovu hradu, predpokladaná hodnota medzinárodnej zákazky je 19 630 000 eur.

Cieľom SNM je komplexná obnova hradu a revitalizácia jeho bezprostredného okolia.

OBRAZOM: Na hrade Krásna Hôrka sa začína s demontážou žeriava
4
Galéria
Zdroj: TASR/Michal Svítok

Témy, ktoré hýbu Slovenskom:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM