Rôzne

Známa križovatka v Strážskom predmetom petície: Podarí sa dosiahnuť jej prestavbu?

Občianska iniciatíva Zemplína (OIZ) chce začatou petíciou dosiahnuť výstavbu kruhového objazdu v Strážskom. A zbieranie podpisov prebieha aj v našom meste.

Ilustračný obrázok k článku Známa križovatka v Strážskom predmetom petície: Podarí sa dosiahnuť jej prestavbu?
Zdroj: TASR

OIZ plánuje vyzbierať 10 000 podpisov, aby sa touto problematikou začalo zaoberať Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR.

Známa križovatka

„Rozbehli sme petíciu za urýchlené vybudovanie okružnej križovatky v Strážskom. Tá spája okresy Vranov nad Topľou, Michalovce a Humenné,“ uviedol Milan Potocký z OIZ s tým, že zbieranie podpisov preto prebieha súbežne vo všetkých troch okresných mestách. Podľa vodičov je súčasná križovatka nevyhovujúca a dochádza tam k častým nehodám, škodovým udalostiam a kolíznym situáciám.

„Je nebezpečná aj pre obyvateľov mesta, pretože každé ráno cez ňu prechádzajú deti do miestnej základnej školy. Musí tam v tom čase riadiť premávku mestská polícia,“ povedal Potocký. Dodal, že kým v susedných Michalovciach je až deväť kruhových objazdov, v Strážskom nie je ani jeden. „Obyvatelia mesta sa výstavby kruhového objazdu dožadujú už niekoľko rokov.“ uviedol. Ide o cestu prvej triedy.

Reakcia rezortu dopravy

Výstavbou, resp. prestavbou tejto križovatky na okružnú sa zaoberá Slovenská správa ciest. „V súčasnosti je objednaná Štúdia realizovateľnosti pre stavbu ‚I/18 a I/74 Lipníky – Ubľa‘. Až štúdia realizovateľnosti a výstupy z kapacitného posúdenia jednotlivých križovatiek a porovnanie výnosov a nákladov nám preukážu potrebnosť realizácie jednotlivých úsekov komunikácie I/18, resp. riešenia prestavby križovatiek,“ uviedol Komunikačný odbor MDV SR s tým, že jedným z posudzovaných riešení je variant, ktorý predmetnú križovatku rieši ako okružnú. Štúdia realizovateľnosti by mala byť spracovaná v júni tohto roka.

V tejto súvislosti zdobí okolie autobusovej stanice v Strážskom od februára aj socha anjela, ktorú vyrezali zo 100-ročného javora. Anjel pútnikov, ako sochu nazvali, má okrem iného chrániť všetkých, ktorí mestom prechádzajú. Patrik Magdoško z OIZ totiž tvrdí, že v meste sa nachádza jedna z najnebezpeč­nejších križovatiek na Slovensku.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM