Veronika Hunyadiová Správy

Zmeny v zbierke pre Humenčanov. Kto môže požiadať o vyzbierané peniaze?

Dobrovoľná finančná zbierka mesta trvá už dva mesiace. Koľko peňazí je na transparentnom účte?

Ilustračný obrázok k článku Zmeny v zbierke pre Humenčanov. Kto môže požiadať o vyzbierané peniaze?
Zdroj: pixabay.com

Mesto Humenné schválilo na júnovom zastupiteľstve dobrovoľnú zbierku Humenné svojim. Jej cieľom je vyzbierať peniaze, ktoré sa prerozdelia pre jednotlivcov alebo rodiny, ktoré zasiahla koronakríza a prišli o zdroj príjmov. Primátor mesta Miloš Meričko na rokovanie mestského zastupiteľstva (26. 8.) predložil návrh na rozšírenie zbierky.

„V auguste (18. 8.) nás postihli ďalšie nepríjemné udalosti, prívalová povodeň, ktorá zasiahla severnú časť mesta, najmä v okolí Kudloviec a Gaštanovej ulice. Rozhodol som sa navrhnúť rozšírenie podmienok dobrovoľnej zbierky, aby sa o finančné prostriedky z transparentného účtu mohli uchádzať aj rodiny postihnuté povodňou,“ vysvetlil Meričko. Primátor požiadal o finančnú pomoc listom aj predsedu Prešovského samosprávneho kraja (PSK).

O výťažok zo zbierky môže požiadať majiteľ zaplaveného rodinného domu, ktorému bola spôsobená škoda na majetku prívalovými povodňami.

Prispel aj primátor

Poslankyňa Jana Andruchová predložila na zastupiteľstve pozmeňujúci návrh na doplnenie podmienok – doloženie dokladu o poskytnutej dotácii z Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny vo veci humanitárnej pomoci. Dôvodom je, aby sa financie nevyplácali duplicitne rovnakým ľuďom. Pozmeňujúci návrh aj celý predložený bod poslanci schválili.

Prispieť na transparentný účet môže ktokoľvek ľubovoľnou sumou. Zbierka začala 1. júla a doposiaľ do nej prispelo 19 darcov, vrátanie niekoľkých mestských poslancov. Zapojil sa aj primátor mesta, ktorý daroval sumu 500 eur.

K 31. augustu bolo na transparentnom účte 2 515,80 eur. Zbierka potrvá do 30. septembra. Dovtedy je tiež možné podávať žiadosť o pridelenie príspevku.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM