Rôzne

Zimná údržba v Humennom? Mesto stála zhruba trikrát viac ako v predošlej sezóne

Údržba počas zimy v Humennom stála mesto 31 800 eur, čo je oproti predošlej sezóne približne 3-krát viac. Dôvodom bola podľa radnice neobvykle dlhá a tuhá zima.

Ilustračný obrázok k článku Zimná údržba v Humennom? Mesto stála zhruba trikrát viac ako v predošlej sezóne
Zdroj: Dnes24.sk

Ako uviedla Michaela Dochánová z tlačového referátu Mestského úradu v Humennom, táto zima spôsobila snehovú kalamitu, ktorá tu nebola posledných 66 rokov. „Preto bolo potrebné vynaložiť oveľa viac nákladov a techniky na odpratávanie snehu z hlavných cestných ťahov, ciest smerujúcich na sídliská či k záchranným zložkám a k nemocniciam,“ vysvetlila. V rámci techniky bol použitý vozový park Technických služieb (TS) mesta Humenné, na pomoc boli privolané aj externé firmy, ktoré podľa Dochánovej vyšli mestu v ústrety a pomáhali pri zvládnutí snehovej kalamity bezodplatne.

Ako ďalej uviedla, po zime sú najviac problematické úseky ciest a chodníkov na uliciach Osloboditeľov, kde s asfaltovaním začali už koncom marca, tiež Laborecká a Košická na Sídlisku pod Sokolejom. Na mnohých chodníkoch je potrebné podľa Dochánovej asfaltovať výtlky, iné budú opravovať komplexne, teda formou frézovania a nanesenia nového asfaltového koberca. „V rámci revitalizácie Sídliska I sa na opravu ciest a chodníkov vyčlení aj viac finančných prostriedkov, ak to bude potrebné, pretože po nezvyčajne tuhej zime a mraze sú aj tu mnohé úseky poškodené,“ doplnila.

Na opravu ciest majú TS podľa riaditeľa Milana Kuruca k dispozícii dve autá na dovoz asfaltovej zmesi, kompresor na deštrukciu výtlkov, traktor s vlečkou, vibračný valec a jedno nákladné auto na odvoz pôvodného asfaltu.

V Humennom sa začalo po zime aj s upratovaním. „Čistenie mesta prevádzkujeme zametacími vozidlami a traktorom s rotačnou kefou. Okrem strojného čistenia sa uskutočňuje denne aj zber papiera a drobných nečistôt z ulíc mesta,“ uzavrela Dochánová.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM