Rôzne

Zhromaždenie s najväčšou účasťou aj najdlhšie: V Humennom sa opäť protestovalo! FOTO

Bratislava a Humenné. To boli mestá, kde sa v nedeľu konali protestné zhromaždenia Za slušné Slovensko. Pozrite si zábery práve z centra Horného Zemplína.

Ilustračný obrázok k článku Zhromaždenie s najväčšou účasťou aj najdlhšie: V Humennom sa opäť protestovalo! FOTO
25
Galéria

V nedeľu 15. apríla sa na Slovensku uskutočnili dve zhromaždenia Za slušné Slovensko. Na západe v hlavnom meste a na východnom Slovensku v Humennom. Organizátori chceli podľa svojich slov takto symbolicky vyjadriť jednotu naprieč všetkými slovenskými krajmi, teda na začiatku a konci krajiny.

Medzi svoje požiadavky zaradili odvolanie policajného prezidenta T. Gašpara, nezávislú policajnú inšpekciu, zmenu spôsobu výberu vedenia policajného zboru a tiež odstúpenie špeciálneho prokurátora D. Kováčika a zmenu spôsobu voľby špeciálneho prokurátora.

V Humennom odštartoval protest pár minút po 16-tej hodine. Zhromaždenie sa konalo po minulom presune na Sídlisko pod Sokolejom opäť na Námestí slobody, konkrétne pri Dome kultúry. V horúcom počasí sa zišla v centre mesta hrubým odhadom asi tisícka ľudí, čo je najviac z pomedzi všetkých protestných zhromaždení Za slušné Slovensko, ktoré sa doposiaľ konali v Humennom. Protest trval takmer presne dve hodiny, čo ho urobilo tiež najdlhším spomedzi týchto humenských protestov.

Všetko odštartovala minúta ticha za zavraždených Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú. Za mikrofónom sa potom postupne vystriedali viacerí rečníci. „Tlak verejnosti priniesol zmenu na postoch predsedu vlády a ministra vnútra. A na Petra Pellegriniho sa upierali a upierajú zraky celého Slovenska s očakávaním, že začne reálne pracovať na postupnej zmene Slovenska na slušnú krajinu. Ako však popísať pocity z toho čo sa stalo? Stačilo pár hodín a bolo viac než jasné, že politický kurz sa nemení,“ uviedol na zhromaždení herec Daniel Žulčák.

Na humenskom námestí vystúpili okrem iných tiež mama zavraždenej Martiny Kušnírovej, speváčka Katarína Koščová, novinár Eugen Korda, či organizátori zhromaždení Za slušné Slovensko z iných miest. „Som tu preto, že mi nie je jedno, v akej krajine budeme žiť, som tu preto, že sa nechcem dožiť toho, aby sa moje deti báli povedať pravdu, som tu hlavne preto, aby sme si uctili pamiatku zavraždeného novinára,“ povedal spevák kapely Komajota Martin Husovský, ktorý pridal do protestu aj hudobnú vložku, rovnako tak aj spomínaná Koščová či pesničkár z Prešova Edo Klena. Na proteste sa čítal tiež list od významného humenského rodáka Petra Breinera a na záver znela námestím slovenská hymna.

Pozrite si zábery z ďalšieho protestného zhromaždenia v pripojenej fotogalérii a videogalérii.

Protestné zhromaždenie v Humennom? Pozrite si ho vo VEĽKEJ FOTOGALÉRII
25
Galéria
V Humennom sa konal ďalší protest: VIDEO z miesta zhromaždenia
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM