Ondrej Petričko Rôzne

Zemplínski astronómovia sa nevedia dočkať decembra: Ďalšia kométa bude viditeľná voľným okom

Rok 2013 je v astronomickom svete vnímaný ako rok komét. V marci sa zraky astronómov upierali na kométu panSTARRS, najbližšie plánujú pozorovať na nočnej oblohe kométu s označením ISON. Tá by mala byť viditeľná voľným okom, takže poteší aj laikov.

Ilustračný obrázok k článku Zemplínski astronómovia sa nevedia dočkať decembra: Ďalšia kométa bude viditeľná voľným okom
Zdroj: TASR

Kométa PanSTARRS sa nachádzala v perihéliu, teda keď bola najbližšie k Slnku a teda aj k Zemi, konkrétne 10. marca tohto roka. Dala sa pozorovať aj na východe Slovenska, a to po západe Slnka, tesne nad horizontom v súhvezdí Rýb. „Pre nás bola trocha sklamaním, jej maximálna jasnosť bola dve magnitúdy, ale problém bol hlavne s jej polohou. Nachádzala sa nízko nad horizontom, kde je veľká vzdušná hmota, ktorá znižuje kvalitu pozorovaní a navyše jej pozorovanie vyžadovalo otvorený západný horizont, ktorý je napríklad u nás v Astronomickom observatóriu na Kolonickom sedle, tienený Vihorlatským pohorím," spomína riaditeľ Vihorlatskej hvezdárne v Humennom Igor Kudzej.

Na oblohe bude počas celého decembra

Astronómovia z observatória za obcou Kolonica, ktoré je vysunutým pracoviskom humenskej hvezdárne, očakávajú, že pre pozorovanie druhej kométy s označením C/2012 S1 ISON budú na východe Slovenska priaznivejšie podmienky ako v prípade tej prvej. „Táto kométa by už mala naplniť naše očakávania. Bude viditeľná v lepšom období ako panSTARRS, čiže maximum viditeľnosti by mala dosiahnuť v decembri, keď sú dlhé noci a lepšie podmienky v ovzduší na fotografovanie či výskum," vysvetlil Kudzej.

Kométa by mala byť viditeľná voľným okom podľa jeho slov celý december a jej dráha bude postupne prechádzať súhvezdiami Hadonoša, Herkula, Draka a na Silvestra sa odvezie na Malom voze. To sú oblasti neba veľmi dobre prístupné pozorovacej technike, ktorou disponuje Astronomické observatórium na Kolonickom sedle.

Sprevádzajúce úkazy by mohli byť prekvapivé

„Podľa prognóz sa predpokladá, že je to kométa, ktorá k nám prilietala z ďalekého Oortovho mraku na hranici slnečnej sústavy prvýkrát, čiže úkazy, ktoré pri prvom priblížení kométy k Slnku nastanú, môžu byť v celku zaujímavé a prekvapivé," uzavrel Kudzej.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM