Rôzne

Zemplín bol kedysi známy aj výrobou uniforiem pre armádu: Ako je to teraz?

Michalovce a Humenné patrili k tradičným centrám odevného priemyslu. Ako je to v súčasnosti?

Ilustračný obrázok k článku Zemplín bol kedysi známy aj výrobou uniforiem pre armádu: Ako je to teraz?
Zdroj: TASR

Znárodnenie závodu

„V roku 1948 na ne po znárodnení a rôznych turbulenciách nadviazali Odevné závody, národný podnik v Prešove, ktorý bol v roku 1953 premenovaný na Odevné závody kpt. Nálepku (OZKN),“ informoval vedúci obchodného úseku spoločnosti Zekon Michal Kandala. Ako ďalej uviedol, od roku 1962 prebiehala výroba v Michalovciach na tom istom mieste, kde je aj v súčasnosti sídlo firmy.

„V roku 1990 došlo k osamostatneniu výrobného závodu Michalovce od OZKN a 11. apríla 1994 bola v obchodnom registri zaregistrovaná firma Zekon, akciová spoločnosť, Michalovce,“ doplnil Kandala.

Na Zemplíne sa šili pôvodne poľné rovnošaty

Pod Zekon patrili od jeho vzniku dva závody, a to v Michalovciach a Humennom. Humenskú pobočku následne v roku 2009 zrušili. Výrobný proces prebieha v súčasnosti iba v Michalovciach. Na Zemplíne sa šili pôvodne hlavne poľné rovnošaty pre armádu ČSSR. Osamostatnením od OZKN v roku 1990 začal podnik s reštruktura­lizáciou svojho výrobného programu. Podnetom bolo prispôsobenie sa zmeneným podmienkam a požiadavkám trhu. Do výrobného portfólia pribudli najprv džínsové odevy, neskôr vychádzkové nohavice a ako posledné saká a zimné plášte.

Špeciálne výrobky pre armádu

V súčasnosti Zekon produkuje pánske obleky, saká, kabáty, džínsové a voľnočasové oblečenie, ešte stále aj špeciálne výrobky pre armádu. Časť sortimentu je určená aj pre dámy. Firma zamestnávajúca 175 ľudí, exportuje hlavne do Českej republiky, ďalej do Nemecka, Švajčiarska a v malej miere do Maďarska.

Môže vás zaujímať:

Slávnostné chvíle na FOTKÁCH: Michalovčania, ktorým sa dostalo najvyššej pocty!

Netradičné vítanie jari v Michalovciach: Desiatky bežcov v uliciach, FOTO

Michalovčanke Nike (29) sa od mesta dostane veľkej pocty: Bez tohto talizmanu sa ale ani nepohne!

Zdravý poklad z prírody už rastie aj u nás: Vieme, kde si pri Michalovciach môžete nazbierať medvedí cesnak!

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM