Správy

Zdieľané bicykle majú úspech: Za týždeň absolvovali Humenčania 210 jázd

Novinka v uliciach Humenného si už počas prvého týždňa našla svojich fanúšikov. Ako dobre sa bikesharing v meste ujal?

Ilustračný obrázok k článku Zdieľané bicykle majú úspech: Za týždeň absolvovali Humenčania 210 jázd
5
Galéria

Služba bikesharingu, ktorú môžu obyvatelia mesta Humenné využívať od utorka 22. júna, sa stretla s pozitívnou odozvou.

Štyridsať bicyklov

Za prvých sedem dní jej fungovania zaznamenal jej prevádzkovateľ spolu 210 jázd. Uviedla to Veronika Lattová z tlačového referátu mestského úradu. „Najdlhšia trasa predstavovala necelých 10 kilometrov. Najdlhšia jazda bola v trvaní 44 minút. Najviac bicyklov, 34, sa požičalo v 28. júna. V priemere sa za deň odkrútilo 30 jázd," dodala.

V rámci mesta je ako doplnková doprava obyvateľom k dispozícii spolu 40 verejných bicyklov na presuny v rámci katastra mesta. Bicykle sú sústredené prevažne na piatich stanovištiach – pri mestskom kultúrnom stredisku, centre voľného času, pri rímskokatolíckom kostole na Sídlisku pod Sokolejom, pri vstupe do podchodu na Sídlisku I a pri zimnom štadióne.

Presuny podľa potreby

„Pracovníci Správy rekreačných a športových zariadení budú zabezpečovať premiestňovanie bicyklov, aby boli k dispozícii čo najväčšiemu počtu záujemcov,“ informovala Lattová. Prevádzka bikesharingu bude závisieť od poveternostných podmienok, pričom hlavné obdobie je od marca do októbra.

Na využívanie služby je potrebná registrácia v aplikácii Antik SmartWay, uhradenie depozitu a predplatenie si kreditu. Viac informácií o službe nájdete v tomto našom článku.

Už aj v Snine

Službu bikesharing spustili aj v susednom okrese, v meste Snina. Verejné bicykle sa dajú na pohyb po meste využiť od 28. júna. Využiť na pohyb po meste Snina sa od pondelka dajú aj verejné bicykle.

TASR o tom informovala Michaela Šalachová z oddelenia strategického rozvoja mestského úradu. „Požičiavanie bicyklov bude užívateľom k dispozícii minimálne od 1. mája do 31. októbra, v prípade potreby celoročne ako alternatívny, respektíve doplňujúci druh dopravy ku klasickej verejnej alebo individuálnej automobilovej doprave v meste,“ priblížila.

Do prevádzky v pondelok uviedli 50 mechanických bicyklov, ku ktorým má pribudnúť ďalších 20 elektrických. Ich dodaniu má predchádzať vybudovanie nabíjacích staníc na šiestich plochách v blízkosti mestských budov a ďalších troch miestach v súkromnom vlastníctve.

Zdieľané bicykle v Humennom
5
Galéria

Aktuálne správy zo Slovenska

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM