Správy

Závod na spracovanie ovocia v Humennom nevznikne. Zvráti rozhodnutie petícia?

Investor narazil na nevôľu poslancov. K schváleniu chýbali iba tri hlasy.

Ilustračný obrázok k článku Závod na spracovanie ovocia v Humennom nevznikne. Zvráti rozhodnutie petícia?
Zdroj: Dnes24.sk

Závod na spracovanie ovocia a lesných plodov, ktorý chcela v mestskom priemyselnom parku Guttmanovo v Humennom postaviť a prevádzkovať spoločnosť Chminianske Jakubovany, nevznikne.

Zmluvu so spoločnosťou mestskí poslanci na ostatnom zasadnutí (16. 12.) nepodporili potrebnou trojpätinovou väčšinou ani napriek tomu, že sa do nej zapracovali poslanecké pripomienky z predchádzajúceho mestského zastupiteľstva (MsZ­).

Chýbali tri hlasy

Dôvodom hodným osobitného zreteľa, pre ktorý bola na schválenie nájomnej zmluvy so spoločnosťou so štatútom sociálneho podniku potrebná trojpätinová poslanecká väčšina, bola výška nájomného stanovená na 0,1 eura za štvorcový meter ročne. Pri plánovanom prenájme plochy s celkovou rozlohou 17-tisíc štvorcových metrov by tak ročné nájomné predstavovalo sumu 1 700 eur.

Na základe pripomienok poslancov, ktoré vzniesli na novembrom zastupiteľstve, bola do zmluvy zapracovaná doba, do ktorej by bol nájomca povinný začať s výstavbou závodu, aj termín, dokedy by bol povinný zamestnať avizovaných „do 150“ pracovníkov. Obsahovala tiež klauzulu o finančnom postihu v prípade nedodržania týchto lehôt.

Na schválenie nájomnej zmluvy bol potrebný súhlas 15 poslancov, podporilo ju 12 poslancov. „Je mi ľúto, že vytvorenie nových pracovných miest pre obyvateľov z Humenného a okolia nenašlo medzi poslancami potrebnú podporu. Zmluvu s investorom sme upravili tak, ako si mestské zastupiteľstvo žiadalo. Mrzí ma, že projekt nedostal ani počiatočnú šancu,“ skonštatoval rozhodnutie poslancov primátor mesta Miloš Meričko.

Mali pochybnosti

Podľa poslanca Martina Ruščanského z poslaneckého klubu Odvážne Humenné počas rokovania MsZ nič nenasvedčovalo tomu, že by zámer spoločnosti nemal byť podporený. „V diskusii k tomuto bodu nepadol žiadny argument ani názor, ktorý by naznačoval, že tento návrh neprejde,“ vyjadril sa na sociálnej sieti.

Možné dôvody zverejnil takisto na sociálnej sieti poslanec Ivan Hopta. „Jeden štvorcový meter pozemku sme mali prenajať za desať centov ročne, a to na obdobie minimálne desiatich rokov. Mnohí iní podnikatelia platia 100-násobne viac,“ uviedol, pričom spochybnil aj podnikateľský zámer investora spracovávať deklarované množstvo ovocia.

Pokus o zvrat

Zvrátiť rozhodnutie a vrátiť materiál na rokovanie mestského parlamentu sa prostredníctvom online petície od piatku (18. 12.) snaží poslanecký klub Odvážne Humenné.

Žiada v nej nielen, aby sa návrh prenájmu pozemku opäť prerokoval na najbližšom rokovaní MsZ, ale aj, aby mesto spracovalo koncepciu rozvoja zamestnanosti alebo vytvorilo plán jej rozvoja. Za tri dni podpísalo petíciu takmer 250 ľudí.

Dianie v Humennom

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM