Rôzne

Zaujímavé zistenie z humenskej nemocnice: Aha, koľko dvojčiat tam vlani prišlo na svet

Pýtali sa na svet hneď vo dvojici. Taký je už údel dvojčiat. A koľko sa ich v roku 2017 narodilo v humenskej nemocnici? Pozreli sme sa aj na to...

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavé zistenie z humenskej nemocnice: Aha, koľko dvojčiat tam vlani prišlo na svet
Zdroj: TASR

V humenskej nemocnici zaevidovali počas minulého roka 540 pôrodov. Oproti predošlému roku to bolo o 80 pôrodov menej. „Pokles bol spôsobený aj personálnymi zmenami na gynekologicko-pôrodníckom oddelení. Dnes je už lekársky tím stabilizovaný a pôrodnica verí, že sa to prejaví i na zvyšujúcej sa pôrodnosti,“ informovala vo štvrtok za spoločnosť Svet zdravia, ktorá nemocnicu prevádzkuje, Jana Fedáková.

Koľko dvojičiek?

Kým však počet pôrodov predstavuje číslo 540, na svet v tejto nemocnici prišlo v roku 2017 celkovo 548 detí. Osem mamičiek si totiž domov odnieslo dvojičky.

Chlapcov sa v humenskej nemocnici v roku 2017 narodilo 292, dievčat bolo o 36 menej. Medzi najčastejšími dievčenskými menami boli Nina, Ema a Sofia, u chlapcov dominovali Adam, Samuel a Alex.

Zavedené novinky a plány

Humenská nemocnica ako prvá v sieti Svet zdravia v roku 2015 predstavila projekt pôrodnice novej generácie. Základom sú tri moderné pôrodné izby, ktoré okrem iného poskytujú mamičkám väčšie súkromie.

Medzi služby, ktoré nemocnica poskytuje, patrí aj individuálny pôrodný plán, ktorý si vlani vytvorilo 25 rodičiek. „Absolvovať tiež pred pôrodom môžu psychofyzickú prípravu, ktorej cieľom je znížiť úzkosť a strach budúcej mamičky z pôrodu, oboznámiť ju s prostredím pôrodnice a poradiť, ako sa na pôrod pripraviť,“ spomenula Fedáková s tým, že v minulom roku sa jej zúčastnilo 37 mamičiek.

Ako ďalej uviedla, v rámci gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia sa počas vlaňajška zvýšil počet laparoskopicky operovaných pacientok, čím sa nemocnica snaží minimalizovať počty laparotomických operácií. „V tomto roku pôrodnica plánuje rozšíriť poskytovanie psychoprofylak­tickej prípravy na pôrod, ktorý bude viesť certifikovaná pôrodná asistentka,“ uzavrela.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM