Rôzne

Zaujímavé zistenia z kraja: Humenský okres vlani zaznamenal najväčšiu migračnú stratu!

Viete, že Prešovský kraj zaznamenal vlani najvyšší počet vysťahovaných za posledných 20 rokov? Pozrite si aj ďalšie zaujímavé zistenia...

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavé zistenia z kraja: Humenský okres vlani zaznamenal najväčšiu migračnú stratu!
Zdroj: Dnes24.sk

Na území Prešovského kraja ku koncu roku minulého roka žilo 825 022 obyvateľov, čo je medziročný nárast o 1 196. Aj keď kraj dlhodobo v rámci Slovenska zaznamenáva najvyšší prirodzený prírastok, nedokáže kompenzovať straty z migračného úbytku. Informovala o tom Zuzana Kozoňová z prešovského pracoviska Štatistického úradu (ŠÚ) SR.

Humenské „naj“…

„Migráciou obyvateľstva sa v roku 2018 znížil počet obyvateľov v kraji o 1459, keď sa spolu prisťahovalo 3 003 a vysťahovalo 4462 osôb," uviedla s tým, že ide o najvyšší počet vysťahovaných za posledných 20 rokov.

Najväčšie migračné straty zaznamenali okresy Humenné (288) a Stará Ľubovňa (262). Vlani bol migračne ziskový len jeden okres, a to Prešov, v ktorom migráciou pribudlo 164 ľudí.

Celkový prírastok obyvateľstva zaznamenalo osem okresov. K úbytku obyvateľov došlo v piatich, a to v Humennom, Snine, Svidníku, Medzilaborciach a Stropkove.

A opäť náš okres

Ako Kozoňová povedala, vlani sa v Prešovskom kraji narodilo 9 792 živých detí, čo je oproti roku 2017 menej o 12. „V rámci okresov Prešovského kraja sa najviac živých detí v prepočte na 1 000 obyvateľov narodilo v okresoch Sabinov, Kežmarok a Stará Ľubovňa. Najnižšie hodnoty pôrodnosti boli zaznamenané v okresoch Humenné, Snina, Medzilaborce a Svidník. Ide o okresy, ktoré sa zároveň vyznačujú vysokou mierou emigrácie obyvateľstva," spresnila.

Počas uplynulého roka v kraji zomrelo 7 137 ľudí. Podľa prešovských štatistikov najviac osôb v prepočte na 1 000 obyvateľov stredného stavu zomrelo v okresoch Medzilaborce a Snina. Najnižšie hodnoty úmrtnosti sú typické pre okresy s najmladšou vekovou štruktúrou a vysokou pôrodnosťou, konkrétne Stará Ľubovňa, Sabinov a Kežmarok.

…Týchto „nových obyvateľov“ mesta Humenné celkom určite nezapočítali. Pozrite si nočné zábery z jednej humenských ulíc.

Zdroj: Dnes24.sk

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM