Rôzne

Zasadia ich aktivisti. Humenné skrášli 15 čínskych cisárskych stromov

Na území mesta Humenné pribudne 15 paulovnií plstnatých. Vysadia ich zástupcovia miestnych občianskych združení.

Ilustračný obrázok k článku Zasadia ich aktivisti. Humenné skrášli 15 čínskych cisárskych stromov
Zdroj: TASR

„Projekt som do grantovej schémy Komunitnej nadácie mesta Humenné napísal ako predseda komisie mládeže a tretieho sektora pri mestskom zastupiteľstve, pretože som chcel, aby tu po OZ, ktoré niečo robia pre mesto, aj niečo zostalo,“ uviedol iniciátor projektu a poslanec mestského zastupiteľstva Martin Ruščanský s tým, že voľba stromu nebola náhodná.

„Paulovnie plstnaté sa nazývajú ako stromy budúcnosti. Sú rýchlo rastúce, veľmi pekne kvitnú, za tri roky môžu mať aj sedem metrov, neprenášajú peľ, sú preto vhodné aj pre alergikov. Poskytujú viacero environmentálnych výhod,“ vysvetlil Ruščanský, ktorý je zároveň členom komisie životného prostredia a verejnej zelene.

Ako dodal, o výbere sa radil aj s vedúcou odboru životného prostredia mestského úradu. „Ona mi síce odporučila nejaké tradičnejšie dreviny, keďže paulovnie nie sú pre Humenné typickým stromom, ale nakoniec sme ku kompromisu došli,“ uviedol.

OZ, ktoré si paulovnie vysadia, vyberie podľa Ruščanského ďalších slov komisia mládeže a tretieho sektora v spolupráci s komunitnou nadáciou a mestským úradom. Pri každom vysadenom strome tiež osadia tabuľku, ktorá má verejnosti pripomínať, kto daný strom vysadil.

Miesta, ktoré budú v budúcnosti krášliť takzvané čínske cisárske stromy, odkonzultujú s technickými službami mesta a odborom životného prostredia. Zasadiť by ich mali ešte v tomto roku, ak to pre počasie nebude možné, vysádzanie dokončia na jar.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Humenného a okolia.

Videli ste už túto fotogalériu? FOTKY humenských bytoviek zo 70-tych rokov.

Fotky spred 40 rokov vyvolávajú plno spomienok: Aj takéto bolo kedysi Humenné
6
Galéria
Zdroj: Okresný úrad Humenné

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM