Tomáš Šuhajda Rôzne

Zaručene na vás doľahne nostalgia: 10 detských hier, ktoré ste sa kedysi v Humennom hrávali možno aj vy

Dnes si už deti bez počítačových hier, herných konzol či mobilov život ani nevedia predstaviť. Tí skôr narodení takéto technické vymoženosti nepoznali, napriek tomu sa nikdy nenudili.

Ilustračný obrázok k článku Zaručene na vás doľahne nostalgia: 10 detských hier, ktoré ste sa kedysi v Humennom hrávali možno aj vy
Zdroj: TASR

Dnešná generácia detí vám síce bez problémov stiahne najnovšiu mobilnú aplikáciu, skákať gumu či hrať na ulici vybíjanú ju však uvidíte len ťažko. Hry, ktoré deťom pred dobou počítačov a internetu spríjemňovali voľné chvíle, už dávno vyšli z módy, no tí skôr narodení na ne dodnes spomínajú s veľkou nostalgiou.

Zisťovali sme naprieč viacerými generáciami Humenčanov, aké hry sa hrávali kedysi a na základe týchto zistení vám prinášame nasledujúci prehľad 10 hier. Tak zaspomínajte si spolu s nami.

Guľky

Alebo guličky, ako chcete. Hlinené, sklenené i železné. Sídliská a záhrady boli kedysi plné jamiek. A deti v ruke s vrecúškom, tí šikovnejší s plným a tí, ktorým to až tak nešlo, s poloprázdnym na ceste do obchodu po ďalšie.

Vybíjaná

Hra, na ktorú nezabudli najmä učitelia telocviku a vďaka tomu ju poznajú aj mnohé mladšie ročníky. Hrať ju však na sídliskách dnes už nevidno. A to bolo zábavy kedysi. Určili sa kapitáni a nekompromisná hra do posledného vybitého mohla začať.

Letí, letí

Hra, ktorá sa hrávala na oslavách a aj iných párty, kde boli prítomné tiež deti. Nebolo k nej nič potrebné. Kto by si nepamätal: Letí, letí, všetko letí, čo má krídla všetko letí… Keď vyrieknutý predmet alebo zviera dokáže lietať, ruky museli vystreliť hore, v opačnom prípade ostať na stole.

Schovky

Akou vzácnosťou je dnes vidieť dieťa s rukami na tvári počítať a tie ďalšie rozpŕchnuť sa po okolí. Každému bolo kedysi hneď jasné, že sa tu hrajú schovávačky. Vonková hra, pri ktorej deti zažívali chvíle napätia a hra, ktorá svojho času patrila bezpochyby k tým najhranejším.

Kráľu, kráľu, daj vojačka

Milá, skôr chlapčenská hra, ktorá si vyžadovala viac detí. Tie chytiac sa za ruky vytvorili dva oproti stojace rady a ten koho súper vyzval, snažil sa pretrhnúť ruky tej ktorej dvojice zo súperovho radu. Ak sa to podarilo, obaja putovali k mužstvu súpera.

Skákanie cez gumu

Ak predošlá hra bola skôr chlapčenská, túto hrali dá sa povedať výlučne dievčatá. Zabávali sa skákaním cez gumu. Fenomén, ktorý bolo kedysi vidieť na každom sídlisku. Najväčšie šikovnice predvádzali nezriedka naozaj náročné kombinácie a variácie.

Céčka

Legenda. Zbierali sa aj hrávali. Kto by ich v danej dobe nepoznal. Hodiť zväzok hoci len troch zopnutých céčok presne k vopred dohodnutej čiare na chodníku vzbudzovalo obrovský záujem. Hrali sa vonku, ale aj dnu. V škole, aj po škole. Jednoducho stále a všade.

Sochy, sochy, premeňte sa

Túto si taktiež mnohí budete pamätať. Premenili ste sa na čosi (povolanie, zvieratá…) a zamrzli v jednej polohe ako socha. Ak vás hádajúci vyzval alebo takpovediac zapol, ožili ste a snažili sa napodobniť to, na čo ste sa premenili.

Kartičky hokejistov

Čisto chlapčenská záležitosť a možno budete namietať, že kartičky hokejistov či futbalistov sa nehrali ale zbierali. Bol to však tak veľký fenomén, že sme to tu dať jednoducho museli. Mladíci tomu venovali celú svoju pozornosť a vymieňanie si kartičiek bola častokrát hlavná téma dňa.

Pogy

A na záver ešte jedna legendárna hra, z radov tých novších. Pogy sa taktiež zbierali, ale zároveň aj vyhrávali a teda hrali. Rinčanie kinov (vyrážakov) v snahe otočiť čo najväčší počet koliesok sa ozývalo na každom sídlisku. Skôr narodení to zrejme už poznať nebudú, ostatným viac dodávať netreba.

Nie všetky niekedy v našom meste veľmi populárne detské hry sa nám do výberu zmestili. Hneď z fleku si možno viacerí vybavíte napríklad slepú babu alebo loptové hry ako Bomba, zmija, kartoška či malí futbalisti Poľaka. Na ktoré ďalšie ste si spomenuli vy?

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM