Rôzne

Zaoberali sa aj charitou. Čomu sa venovali ženy v humenskom kaštieli?

Niektoré z nich sú v ňom prítomné aj dnes a to prostredníctvom ich vyobrazenia na portrétoch. Prečítajte si zaujímavý kúsok o živote žien v humenskom kaštieli.

Ilustračný obrázok k článku Zaoberali sa aj charitou. Čomu sa venovali ženy v humenskom kaštieli?
Zdroj: Dnes24.sk

Ženy v humenskom kaštieli sa starali o domácnosť, ale aj výchovu detí, museli tiež reprezentovať. Ako uviedla Ivana Strakošová, pracovníčka Vihorlatského múzea, ktoré sídli v objekte renesančného kaštieľa, dámy mali na starosti okrem iného chod domácnosti, rozdeľovanie zásob i práce, či mali sa starať o ľudí, ktorí tu boli zamestnaní.

Žena, ktorá rozdala šperky

Patrila medzi ne aj Juliana Terézia Althanová, ktorej portrét sa nachádza v knižnici kaštieľa. Aj napriek tomu, že zdedila po matke a prvom manželovi množstvo šperkov, na obraze nemá ani jeden. Podľa pracovníčky múzea nepociťovala potrebu nosiť ich a preto ich rozdala rodine, venovala ich na dobročinné účely, kostolom, ale aj kláštorom. „Vtedajšie ženy sa tiež zaoberali tým, čo dnes nazývame charita,“ doplnila.

Dvorná dáma cisárovnej

Vo Veľkom zlatom salóne sa nachádza viacero obrazov. Patrí medzi ne i portrét Leontíny, manželky Aladára Andrássyho, ktorí sa v humenskom kaštieli v minulosti zdržiavali. Spolu so svojimi dvomi švagrinami z Parchovian a Trebišova bola dvornou dámou cisárovnej Alžbety. Andrássyovci totiž patrili medzi vysokopostavenú šľachtu a mali svoje miesto na cisársko-kráľovskom dvore.

Manželka Aladára Andrássyho Leontína. / Zdroj: TASR

Boli prítomní tiež pri korunovácii cisárovnej, Július Andrássy jej kládol na hlavu kráľovskú korunu. „Pretože to bolo zvečnené na niekoľkých obrazoch a z rôznych uhlov pohľadu, na jednom z nich, ktorý visí v Betliari, je vidieť aj tieto tri švagriné, ako stoja za cisárovnou a držia jej závoj,“ doplnila Strakošová.

Podujatie k MDŽ

Neformálne zoskupenie Príď a poznaj zorganizovalo v súvislosti s minulotýždňovým Medzinárodným dňom žien podujatie, prostredníctvom ktorého sa mohli návštevníci múzea zoznámiť s 11 ženami, ktoré žili alebo sú spojené s históriou kaštieľa v Humennom. Mnohé z nich môže verejnosť vidieť na portrétoch, ktoré sú v umeleckohis­torickej expozícii Vihorlatského mú­zea.

Titulné foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM