Tomáš Šuhajda Rôzne

Zakázali im vstup do kaviarní, obmedzili čas nákupov. Tisíce humenských Židov nakoniec prišli o život

Dnes je deň, kedy si celý svet pripomína obete holokaustu. Ten neobišiel ani Židov v Humennom. Na začiatku boli absurdné obmedzenia či zákazy, nad ktorými dnes človek nechápavo krúti hlavou. O život prišlo nakoniec obrovské množstvo humenských Židov.

Ilustračný obrázok k článku Zakázali im vstup do kaviarní, obmedzili čas nákupov. Tisíce humenských Židov nakoniec prišli o život
Zdroj: TASR

Začnime najprv definíciou holokaustu. Pre mnohých mladých Humenčanov je to možno téma neznáma. Každopádne by o nej mali vedieť všetci. Aby sa v budúcnosti nič podobné už nezopakovalo. Holokaustom sa označuje systematické, štátom vykonávané prenasledovanie a hromadné vyvražďovanie etnických, náboženských, či politických skupín počas druhej svetovej vojny, vykonávané nacistickým Nemeckom a jeho spojencami.

A keďže vojnová Slovenská republika bola spojencom nacistického Nemecka a keďže Humenné bolo jeho súčasťou… Táto hrôza zasiahla aj naše mesto. Na začiatku 40. rokov mala tunajšia židovská náboženská obec okolo 2 tisíc členov.

Všetko sa to odohrávalo postupne a začínalo nenápadne. Boli to na úvod napríklad „dobrovoľné“ presuny obchodných aktivít z rúk Židov, cieľom bolo ich odsunutie zo všetkých podnikov a úradov.

A prišli aj absurdné obmedzovania. Podľa článku uverejnenom v Slovenskej slobode z roku 1940 o vydaných Protižidovských opatreniach, mohli Židia v Humennom navštevovať len 2 presne určené miestnosti v dvoch hostincoch. Vstup do všetkých ďalších hostincov či kaviarní mali zakázaný. Posunuli im trebárs aj čas, odkedy môžu nakupovať na trhoch. Aby nepredbehli ostatných a neskúpili všetky potraviny od dedinčanov.

Presúvame sa do 9. septembra 1941, kedy bol v našom štáte prijatý krutý antisemitský zákon – Židovský kódex. Pozbavenie majetku, nosenie 6-cípovej hviezdy, nútené práce… Napokon to vyvrcholilo deportáciami Židov do koncentračných táborov. V Humennom odštartovali začiatkom roka 1942.

Dnes nám tieto smutné udalosti pripomína aj pamätná tabuľa nachádzajúca sa na budove Mestského úradu. Foto nájdete v galérii. Hovorí o 2200 spoluobčanov židovskej národnosti, ktorí v roku 1942 zahynuli v koncentračných táboroch po násilnom odtransportovaní.

V článku su použité informácie z publikácie Dejiny Humenného a z Wikipédie.

titulné foto: ilustračné

Pamätná tabuľa na budove Mestského úradu
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM