Tomáš Šuhajda Rôzne

Zachraňujú vzácny kostolík: Najvýznamnejšia stavba v skanzene bude mať novú strechu

Drevený kostolík v humenskom skanzene je aktuálne pre návštevníkov neprístupný. Na takmer 300-ročnej stavbe prebiehajú rekonštrukčné práce, výsledkom by mala byť kompletná výmena šindľovej krytiny.

Ilustračný obrázok k článku Zachraňujú vzácny kostolík: Najvýznamnejšia stavba v skanzene bude mať novú strechu
Zdroj: Dnes24.sk

Najstaršia a najvýznamnejšia stavba humenského skanzenu bola postavená ešte v roku 1764 v Novej Sedlici. Kostolík sv. Michala archanjela do Humenného priviezli v rokoch 1972 – 1974.

„Potreba opravy strechy vyplynula z pôsobenia času, poveternostných vplyvov i parazitujúcich machov a lišajníkov,“ píše sa na stránke Vihorlatského múzea, pod ktoré patrí aj správa skanzenu.

Projekt opravy strechy je realizovaný s podporou Ministerstva kultúry SR, v minulom roku bol nakúpený potrebný materiál a tento rok sa pristúpilo k samotnej rekonštrukcii.

„Tá zahŕňa kompletnú výmenu šindľovej krytiny, strešných lát a poškodenej časti krovu, pričom sa kopíruje pôvodný tvar strechy. Je potrebné vymeniť cca. 450 m² strešnej krytiny, pričom práce prebiehajú aj na najvyššej veži vo výške 18 m nad zemou.“

Z tohto dôvodu je kostolík pre návštevníkov aktuálne neprístupný a vstupné je znížené o 50 centov vo všetkých kategóriách.

Zachraňujú vzácny kostlolík: Najvýznamnejšia stavba v skanzene bude mať novú str
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM