Tomáš Šuhajda Samospráva

Záchrana alebo likvidácia? Dve humenské ZŠ možno pod jednou strechou

Jediná národnostná škola s vyučovacím jazykom ukrajinským, ktorá funguje na území Zemplína už iba v meste Humenné, by sa mala od nového školského roka presťahovať do iných priestorov. Jej vedenie sa obáva, že je to prvý krok k postupnej likvidácii školy.

Ilustračný obrázok k článku Záchrana alebo likvidácia? Dve humenské ZŠ možno pod jednou strechou
Zdroj: Dnes24.sk

Zmenu sídla „ukrajinskej“ základnej školy (ZŠ) z Lesnej ulice, kde funguje už takmer 40 rokov, do priestorov ZŠ na Kudlovskej ulici v Humennom, schválilo v týchto dňoch Mestské zastupiteľstvo (MsZ­).

Internát by ostal

V školskom areáli na Lesnej ulici by mal po presťahovaní ZŠ s vyučovacím jazykom ukrajinským od septembra budúceho roka naďalej fungovať internát pre detí zo vzdialenejších obcí, ako aj Materská škola (MŠ), ktorá sa na rozdiel od spomínanej ZŠ na nedostatočný záujem žiakov sťažovať nemôže. „MŠ funguje dobre. Problémom je, že rodičia následne zapisujú deti do iných základných škôl na území mesta,“ vysvetľoval poslanec mesta Jozef Babják (SDKÚ-DS).

Riaditeľ školy v tom vidí problémy

Presúvanie detí z internátu do priestorov ZŠ Kudlovská si bude aj napriek krátkej vzdialenosti medzi školami vyžadovať zvýšený dohľad pedagógov. „Nie som teraz schopný zabezpečiť takúto celodennú starostlivosť o tie deti. Veď naši prváci končia napríklad dopoludnia štvrtou hodinou, siedmaci, ôsmaci či deviataci končia aj o 14.30 h. Nemôžu sa pohybovať sami, bude nutné ich mať stále pod dozorom,“ poznamenal riaditeľ ZŠ na Lesnej ulici Mikuláš Petrašovský. Zároveň sa obáva, že sa s týmito presunmi nestotožnia rodičia detí, čo by mohlo mať za následok stratu záujmu o školu, ktorá už teraz zápasí s nedostatkom žiakov.

Podľa Vaľovej je to opatrenie pred zánikom

„Škola sa neruší. Robíme opatrenie práve preto, aby škola nezanikla,“ zdôraznila počas rokovania MsZ humenská primátorka Jana Vaľová (Smer-SD). Pripravované zmeny si podľa nej vyžiadala doterajšia prax. „Od roku 2009 bola škola na Lesnej ulici dofinancovaná sumou 59 000 eur,“ poznamenala Vaľová.

Petrašovský v tejto súvislosti uviedol, že ekonomická náročnosť prevádzky by bola nižšia, ak by sa do školy, ktorá patrí pod mesto, v uplynulých rokoch výraznejšie investovalo. Získala by tak zároveň na atraktivite. Školský objekt je aj po dlhých desaťročiach stále v pôvodnom stave, čiastočnou rekonštrukciou prešli v uplynulom období iba priestory internátu.

Pomôže zmena názvu?

Humenské MsZ si na svojom poslednom zasadnutí okrem zmeny sídla národnostnej školy odsúhlasilo aj zmenu jej názvu. Poslanecký zbor navrhuje, aby sa škola po novom premenovala na základnú školu internátnu s vyučovacím jazykom rusínskym. Táto zmena však nebude možná bez súhlasného stanoviska ministerstva školstva. Cieľom tohto návrhu je, aby sa spomínaná škola stala opätovne atraktívnou pre Rusínov zo Zemplína.

Foto: ZŠ na Lesnej ulici

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM