Rôzne

Vzácne zvieratá, rastliny a rekordné stromy na skok od nás: Karpatské pralesy nám môže závidieť celá Európa!

Sú zapísané v Zozname svetového dedičstva UNESCO. Známe sú vzácnymi živočíchmi, rastlinstvom a starými stromami úctihodných ba až celosvetovo rekordných rozmerov. Karpatské bukové pralesy na severovýchode Slovenska. Len na skok od nás.

Ilustračný obrázok k článku Vzácne zvieratá, rastliny a rekordné stromy na skok od nás: Karpatské pralesy nám môže závidieť celá Európa!
Zdroj: TASR

Karpatské bukové pralesy sú presnejšie cezhraničným svetovým dedičstvom. Tvoria ich štyri lokality na severovýchode Slovenska (Rožok, Stužica, Havešová, Vihorlat) ale i ďalších šesť lokalít, ktoré ležia na území Ukrajiny. Do zoznamu UNESCO ich zapísali v roku 2007. 

„Pralesy sa tiahnu pozdĺž 185 kilometrov dlhej osi vedúcej od Rachivského masívu – Huculských Álp a pohoria Čornohora na Ukrajine smerom na západ a cez Poloninský hrebeň po Bukovské a Vihorlatské vrchy na Slovensku," ozrejmila Iveta Buraľová zo Správy Národného parku Poloniny.

Zoznam svetového dedičstva doplnilo v roku 2011 aj päť prírodných lokalít z Nemecka. Územia zaberajú rozlohu: 4 391 hektárov v Nemecku a 29 278 hektárov na Slovensku a Ukrajine. Od spomínaného roku vystupujú pod spoločným názvom Karpatské bukové pralesy a staré bukové lesy Nemecka.

Vrchol prírody

„Prales je človekom nenarušený alebo len málo narušený prírodný les, ktorý predstavuje vrchol prírodného ekosystému. Do dnešných dní sa v Európe zachovala len nepatrná časť takýchto území, pre ktoré je typická pestrosť živočíšnych a rastlinných druhov,“ konštatovala Buraľová.

Súčasťou ekosystému karpatských pralesov sú napríklad zubačka žliazkatá, zvonček hrubokoreňový či ľalia zlatohlavá. Sú zároveň domovom vzácneho hmyzu – fúzačov, mloka karpatského, salamandry škvrnitej, vretenice severskej, viacerých druhov ďatľov, bociana čierneho, sovy dlhochvostej a mnohých ďalších operencov.

Najväčšie buky

„Žije tu, samozrejme, srnčia a jelenia zver, zo šeliem rys ostrovid, vlk dravý, mačka divá a medveď hnedý. Ďalším z pôvodných druhov karpatskej fauny je aj zubor hrivnatý,“ doplnila Buraľová. Na našom území žije zubor vo voľnej prírode v súčasnosti iba na severovýchode Slovenska.

Karpatské pralesy sú významné aj z pohľadu celosvetovej – genetickej banky buka. „Toto územie sa pýši stromami rekordných rozmerov. Rastú tam jedince s mimoriadnou hrúbkou a kmeňmi siahajúcimi až do výšky 58 metrov, čo je najväčšia nameraná výška buka v celosvetovom meradle,“ povedala Buraľová.

Aktivisti poukazujú na nedostatočnú ochranu týchto území a dokonca požadujú vyčiarknutie karpatských pralesov zo zoznamu UNESCO. Viac sa dočítate tu.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM