Rôzne

Významné ocenenie pre primárku z humenskej nemocnice: Máriu Vasilovú ocenili Purpurovým srdcom!

Pri príležitosti Svetového dňa predčasne narodených detí sa odovzdávali ceny Purpurové srdce. V kategórii Osobnosť Neonatologickej sekcie Slovenskej pediatrickej spoločnosti sa stala jej laureátkou MUDr. Mária Vasilová z nemocnice Svet zdravia Humenné.

Ilustračný obrázok k článku Významné ocenenie pre primárku z humenskej nemocnice: Máriu Vasilovú ocenili Purpurovým srdcom!
Zdroj: Dnes24.sk

Na Slovensku sa tieto ocenenia odovzdávali tretíkrát. Purpurové srdce predstavuje symbol, ktorý spája komunitu rodín s predčasne narodenými deťmi po celom svete. Občianske združenie Malíček a Neonatologická sekcia Slovenskej pediatrickej spoločnosti zorganizovali v Primaciálnom paláci v Bratislave odovzdávanie týchto ocenení spojené s benefičným koncertom. Nad podujatím prevzal záštitu prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska a poslankyňa Európskeho parlamentu Jana Žitňanská.

Prečo Purpurové srdce?

Slovensko sa pridalo k tejto celosvetovej aktivite pred troma rokmi. Srdiečko vyrobené zo skla symbolizuje pevnosť, ale zároveň aj krehkosť nedonoseného dieťaťa. Sú v ňom purpurové pásiky, pretože purpurová farba je farbou nedonosených detí. V každom vyrobenom srdiečku sú tieto pásiky iné, čo symbolizuje, že každé dieťa sa niečím odlišuje od ostatných. Na spodnej hrane visí strieborná slza, ktorá symbolizuje slzy rodiny nedonoseného dieťaťa, slzy radosti i žiaľu.

Ocenená Mária Vasilová z humenskej nemocnice

Odovzdávanie cien bolo v troch kategóriách: Osobnosť Neonatologickej sekcie Slovenskej pediatrickej spoločnosti, Osobnosť Občianskeho združenia Malíček a Osobnosť verejného života. A práve v prvej kategórii bola ocenená MUDr. Mária Vasilová, primárka Novorodeneckého oddelenia a námestnícka pre liečebno-preventívnu starostlivosť nemocnice Svet zdravia Humenné, ktorá v tajnom hlasovaní získala v tejto kategórii najväčší počet hlasov.

„Ocenenie Purpurové srdce je mňa dôkazom toho, že sme sa v roku 1982 rozhodli správne, keď sa v nemocnici zriadil pri detskom oddelení nedonosenecký úsek a následne pred 20 rokmi aj novorodenecké oddelenie s jednotkou intenzívnej resuscitačnej starostlivosti. Je to ocenenie všetkých lekárov, sestier a ďalších zdravotníckych i nezdravotníckych pracovníkov, ktorí ho pomáhali budovať do takej podoby ako je v súčasnosti. Súčasne to predstavuje záväzok, aby sme nepoľavili a snažili sa naďalej zlepšovať kvalitu poskytovanej starostlivosti,“ povedala Mária Vasilová.

Informácie pre Humenné 24 poskytol Tomáš Kráľ zo spoločnosti Svet zdravia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM