Rôzne

Významné nálezy na Zemplíne: Zvyšky z mamuta aj sídlisko z doby kamennej!

V chotári zemplínskej obce sa našli významné stopy jej osídlenia človekom, siahajúce do dávnej minulosti. Objavené boli kamenné nástroje, keramika, zlomok mamutieho kla i kostrový hrob, ktorý patrí k najstarším na území Slovenska.

Ilustračný obrázok k článku Významné nálezy na Zemplíne: Zvyšky z mamuta aj sídlisko z doby kamennej!
Zdroj: TASR

Zalužický kostrový hrob z raného neolitu, objavený v 90. rokoch minulého storočia zaraďujú archeológovia k najstarším na území Slovenska.

Zlomok mamutie kla i sídlisko z doby kamennej

Pod prvé nálezy pochádzajúce zo staršej doby kamennej sa podpísala ešte v 50. rokoch výstavba vodnej nádrže Zemplínska šírava. „V časti Veľké Zalužice sa vtedy našiel okrem paleolitickej industrie aj zlomok mamutieho kla," uviedol na margo pravekých dejín spomínanej obce archeológ Marián Vizdal.

K oveľa zaujímavejšiemu nálezu došlo začiatkom 90. rokov pri poklese hladiny Zemplínskej šíravy. Išlo konkrétne o staroneolitické sídlisko, ktoré sa radí do okruhu kultúry s východnou lineárnou keramikou.

Archeológovia ho na základe zozbieraných častí kamenných nástrojov a keramiky datujú do obdobia 5600 až 5400 rokov pred naším letopočtom (p. n. l.).

Hroby staré tisícky rokov

Spomínaný kostrový hrob sa našiel práve na spomínanom sídlisku v strednej časti jedného z objektov, a to pod kamenným žarnovom a vrstvou mazanice. Vedľa kostrových pozostatkov ležala veľká časť nádoby. Zaujímavosťou je, že hrob sa nachádzal pod podlahou a v areáli sídliska bol objavený ako jediný. Mohlo ísť teda o stavebnú obetinu pri zakladaní sídliska, uvádza sa v publikácii Zalužice v zrkadle dejín.

Archeológ Vizdal v nej ďalej informuje o období staršieho eneolitu (druhá polovica 4. tisícročia p. n. l.), ktoré reprezentuje v zalužickej lokalite Lažňany objavené výrazné žiarové pohrebisko. V 60. rokoch sa tam podarilo odkryť celkovo 20 hrobov.

Významné zalužické objavy

Pamiatky získané pri výskume zmieneného pohrebiska sú zaradeného do záverečného stupňa takzvaného polgárskeho kultúrneho okruhu, ktorý je nazývaný podľa lokality Lažňany ako lažnianska skupina.

„Len máloktorá obec, respektíve jej časť sa môže pochváliť tým, že prepožičala svoje meno istému súboru nálezov, ktorý svojím osobitým prejavom v istom časovom úseku a na konkrétnom teritóriu charakterizuje prejavy hmotnej kultúry," podčiarkol Vizdal význam zalužických objavov.

V súvislosti so Zemplínskou šíravou ležiacou v tesnej blízkosti Zalužíc sa spomína ešte jeden zaujímavý artefakt, ktorý objavili v roku 2000 na jej okraji po poklese vodnej hladiny. Bol oveľa mladší ako tie predošlé. Išlo konkrétne o fragment misovitej nádoby z doby laténskej – mladšej doby železnej (400 rokov p. n. l.). Po náleze z neďalekých Lúčok či Vinného ide o ďalší doklad potvrdzujúci prítomnosť Keltov na severe Východoslovenskej nížiny.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM