Rôzne

Vyštudoval Obchodnú akadémiu v Humennom. Eduard Bindas bol žiadaný a obdivovaný herec

Herec Eduard Bindas by sa v nedeľu 3. januára dožil 90 rokov. Svojho času veľmi žiadaný a obdivovaný umelec sa narodil v Strážskom, stredoškolské štúdia absolvoval na Obchodnej akadémii v Humennom.

Ilustračný obrázok k článku Vyštudoval Obchodnú akadémiu v Humennom. Eduard Bindas bol žiadaný a obdivovaný herec
Zdroj: TASR

Eduard Bindas sa narodil 3. januára 1926. Po absolvovaní humenskej OA pokračoval v štúdiu herectva na Štátnom konzervatóriu v Bratislave. V hlavnom meste sa zároveň stal aj členom Štúdia Národného divadla. Neskôr hrával v Dedinskom divadle, v rokoch 1950–1955 bol členom činohry Štátneho divadla (ŠD) v Košiciach. Pôsobil aj v Divadle Petra Jilemnického v Žiline (1955–1956), v Armádnom divadle v Martine (1956–1957) a od roku 1957 až do odchodu na dôchodok v roku 1990 na Novej scéne v Bratislave.

Herecký talent Eduarda Bindasa výrazne vynikol už v počiatkoch pod vedením režiséra Janka Borodáča v Košiciach. Za rolu Chlestakova v Revízorovi získal počas Slovenskej a Československej divadelnej žatvy v roku 1953 prvé miesto. S Novou scénou hosťoval v Taliansku, Nemecku a Švajčiarsku. Úspech zožal i s naturalisticky stvárneným Laukom v originálnej réžii Statkov zmätkov Miroslava Pietora (1972). Aj keď vekom postáv ubúdalo, ako osemdesiatročný prijal na Novej scéne úlohu pisára a sudcu v muzikáli Hello Dolly!, ktorý hrali v rokoch 2006–2007.

Eduard Bindas patril k hercom často obsadzovaným vo filme i televízii. Obe médiá využívali umelcovu majstrovsky zvládnutú komediálnu stránku jeho hereckého prejavu. Počas svojej kariéry zvládol desiatky divadelných rolí a na striebornom plátne zarezonoval napríklad vo filmoch Kapitán Dabač (1959), Jánošík I., II. (1962) alebo Červené víno (1976). Zomrel 28. októbra 2012 v Bratislave vo veku 86 rokov.

Foto: herec Eduard Bindas (vľavo) preberá cenu za celoživotnú tvorbu z rúk Dušana Jamricha v roku 1998.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM