Rôzne

Výstavba bytov či park popri Laborci: Takéto sú plány v dedine pri Humennom!

Vytvoriť vhodné podmienky pre mladých ľudí, podnikateľov, ale aj na oddych obyvateľov. V týchto smeroch má známa obec susediaca priamo s Humenným viaceré plány.

Ilustračný obrázok k článku Výstavba bytov či park popri Laborci: Takéto sú plány v dedine pri Humennom!
12
Galéria
Zdroj: TASR

„Pozerali sme sa na rozvoj obce z komplexného hľadiska a vyšlo nám z toho, že strana od Humenného je už zastavaná a hory nám nedovolia pokračovať vo výstavbe ďalej a dopyt po stavebných pozemkoch je veľký. Tak sme sa rozhodli, že sa budeme snažiť preniesť život obce na druhú stranu, za Laborec,“ informoval starosta Kochanoviec Miroslav Porochnavý. Tieto dve časti dediny rozdeľuje štátna cesta smerujúca do Medzilaboriec, ktorá je dosť frekventovaná.

Pred kolaudáciou

„Vsadili sme preto na komplexnú prestavbu križovatky spojenú s novými autobusovými zastávkami a prístupovými chodníkmi, tiež prepojenie priechodu pre chodcov so železničným nástupišťom,“ vysvetlil. Za riekou sa tiež nachádzajú športoviská, ktoré navštevujú obyvatelia, vyriešiť teda chceli hlavne bezpečnosť. Celá prestavba križovatky trvala približne tri roky. „Sme pred kolaudáciou,“ poznamenal starosta s tým, že sa v tejto súvislosti stretol s ústretovosťou zo všetkých zainteresovaných strán, ktoré konečné riešenie privítali.

Výstavba bytov

Ďalším rozvojovým plánom obce je výstavba nájomných bytov, ktorá by sa mala začať už na jar budúceho roka. Pozitívom je v tejto súvislosti podľa Porochnavého aj fakt, že sa v dedine nachádza materská škola, ktorú navštevuje od 15 do 18 detí. Vizitkou dobrého personálu je podľa neho to, že do nej chodia aj deti z Humenného.

Medzi priority Kochanoviec patrí podľa starostu aj zlepšenie podmienok pre súkromný sektor. „Máme starý hospodársky dvor, ktorý využívajú podnikatelia hlavne na drevospracujúci priemysel, máme potravinársku výrobu, výrobu plastov a kvalitný autoservis,“ vymenoval. Výhodou je blízkosť mesta a dostupnosť k tejto tzv. malej priemyselnej zóne, ktorá leží na urbárskych pozemkoch. Chceli by ale vylepšiť infraštruktúru. „Máme v katastri obce aj expedičný sklad štátnych lesov,“ spomenul. Jedným z krokov, ktoré chcú v budúcnosti zrealizovať, je zlepšiť spoluprácu medzi ním a miestnymi podnikateľmi.

Pre oddych

Výstavba chodníka popri Laborci je tiež jedna z rozvojových aktivít Kochanoviec. Urobili zatiaľ veľmi malú časť, na dostavbu by chceli získať peniaze z eurofondov. Podľa Porochnavého by mal popri rieke vyrásť park arborétového typu. „Máme na to pripravený projekt, bude to zaujímavé a možno to pritiahne aj nejakých turistov napr. z Humenného, ktorí tu budú môcť tráviť voľný čas a zároveň spoznávať dreviny,“ uzavrel s tým, že v prípade neposkytnutia pomoci by chodník chceli dokončiť z vlastných zdrojov.

FOTO: Nahliadnite s nami do Kochanoviec. Táto dedina má čo ponúknuť!
12
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM