Správy

Vyše 500 kníh poteší deti z komunitného centra. Vyzbierali ich Humenčania

Vďaka letnej zbierke sa vo Vihorlatskej knižnici podarilo vyzbierať stovky kníh pre deti.

Ilustračný obrázok k článku Vyše 500 kníh poteší deti z komunitného centra. Vyzbierali ich Humenčania
Zdroj: Mesto Humenné

Viac ako 500 kníh pre deti z komunitného centra (KC) v rómskej osade Podskalka v Humennom sa podarilo získať vďaka zbierke, ktorú ešte na Medzinárodný deň detí (1. 6.) vyhlásila Vihorlatská knižnica (VK) v Humennom.

Komunitná knižnica

Do akcie, ktorá trvala do konca augusta sa zapojili jednotlivci, kníhkupectvá i vydavateľstvá. Komunitnú knižnicu oficiálne otvorili vo štvrtok (16. 9.). Potvrdila to Zuzana Švecová z Vihorlatskej knižnice.

Myšlienka vyhlásiť zbierku kníh pre deti z komunitného centa vzišla z pravidelných čitateľských stretnutí, ktoré knižnica v centre organizuje približne dva roky. „Uvedomili sme si, že pre tie deti vôbec nie je samozrejmé, že tie knihy majú v rukách. Vidíme, ako sa o knihy doslova bijú. Vtedy vznikol nápad požiadať dobrých ľudí o pomoc a zozbierať im nejaké knihy, ktoré by boli ich, ktoré by boli priamo v komunitnom centre,“ ozrejmila Švecová.

Nové aj zachovalé

Na výzvu podľa jej slov reagovali kladne „bežní“ ľudia i kníhkupectvá a vydavateľstvá. Nadpolovičná väčšina spomedzi všetkých 532 vyzbieraných kníh je, vďaka darom od komerčných subjektov, nová, ostatné sú už „použité“, no zachovalé. Do komunitného centra však podľa Švecovej slov nepoputujú všetky naraz.

„Rozhodli sme sa, že im v prvej fáze odnesieme väčšinu kníh, a časť ešte necháme u nás, a potom tie knihy donesieme napríklad pred Vianocami a v marci, keď je mesiac knihy, ďalšiu krabicu,“ vysvetlila s tým, že aj preto knižnica v budúcnosti neodmietne nikoho, kto by chcel do knižnej zbierky prispieť dodatočne.

Požičiavanie kníh budú mať na starosti zamestnankyne komunitného centra, pravidlá budú podobné ako pri štandardných knižniciach. Knižku si dieťa požičia bezplatne na jeden mesiac.

Foto: ilustračné

Udalosti na Slovensku

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM