Zuzana Ročeňová Rôzne

Vyrazte za turistikou Zemplína: Sninský kameň láka výhľadom, Morské oko prírodou

Máte radi turistiku? Spríjemnite si prázdninové dní a letné víkendy spoznávaním turistických krás Zemplína... Čo poviete na Sninský kameň alebo Morské oko?

Ilustračný obrázok k článku Vyrazte za turistikou Zemplína: Sninský kameň láka výhľadom, Morské oko prírodou
Zdroj: Dnes24.sk

Zemplínčania alebo návštevníci tejto oblasti si môžu vychutnať krásnu prírodu Morského oka a oku lahodiaci pohľad zo Sninského kameňa.

Nenáročný výstup na Morské oko

Jazero Morské Oko v chránenej krajinnej oblasti Východné Karpaty leží v nadmorskej výške 618 m a je štátnou prírodnou rezerváciou s chránenou flórou a faunou. Je to najväčšie zahradené sopečné jazero na Slovensku s rozlohou 13 ha.

Okolo Morského oka je po celom úseku cyklotrasa značená modrou farbou a začína na konečnej zastávke SAD obce Remetské Hámre (295 m n. m.), kde aj končí. Je to východiskový bod aj pre štyri turistické trasy. Asfaltová cesta tvorí hlavnú prístupovú spojnicu turistickú trasu i náučný chodník z Remetských Hámrov k Morskému oku v dĺžke 9 km. Z koncového záchytného parkoviska Krivec pod Morským okom trvá pešia túra k jazeru už len 15 minút. Na 4 km trase sú osadené štyri panely, ktoré informujú návštevníkov o chránenej krajinnej oblasti Vihorlat, geológii územia, Morskom oku, ako aj o okolitých lesoch. Trasa náučného chodníka je fyzicky nenáročná.

Nádhera zo Sninského kameňa

Nad hladinou Morského oka sa už vypína Sninský kameň, známy nádherným výhľadom na okolité vrchy a doliny. Turistická trasa je fyzicky náročnejšia, na úseku 4 km prekonáva výškové rozpätie od 618 do 1005 m n. m.

Odmenou je však nádherný výhľad na krajinu údolia Cirochy, vihorlatské lesy a Východoslovenskú nížinu. Panelovou formou je podaná informácia o rastlinných a živočíšnych spoločenstvách vihorlatských lesov a o chránenom prírodnom výtvore Sninský kameň.

Predmetom obdivu sú dva skalné útvary vo forme plošinového lávového vrcholu. Ide o Veľký Sninský kameň – 998 m n. m., nižší ale plošne rozsiahlejší a Malý Sninský kameň 1005 m n. m.

Zdroj: Global24/Dolný Zemplín

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM