Zuzana Vajayová Rôzne

Výnos Hodiny deťom prekonal hranicu 300.000 eur

Do 12. ročníka zbierky Hodina deťom, ktorý sa skončil 31. marca, prispeli individuálni i korporátni darcovia sumou 302.004 eur.

Čistý výnos zbierky v hodnote 256.703 eur sa použije na projekty, ktoré skvalitnia život detí a mládeže – zdravých i hendikepovaných na celom Slovensku. Zbierku organizuje Nadácia pre deti Slovenska (NDS), ktorá v tomto roku oslavuje 15 rokov svojej činnosti.

Dvanásty ročník Hodiny deťom, najznámejšieho projektu Nadácie pre deti Slovenska, sa oficiálne začal 15. októbra 2010. O mesiac neskôr ulice 85 miest zaplnilo počas pouličnej zbierky s názvom Uličnica 2750 dobrovoľníkov s pokladničkami. V novembri sa uskutočnila benefičná aukcia Hodina Fotografie Deťom, do ktorej venovali 27 známi slovenskí a českí fotografi 52 diel. Za najvyššiu sumu – 2800 eur sa predalo dielo Martina Machaja Object of desire.

V decembri sa vysielala známa televízna šou Hodina deťom. Umelci tri hodiny zabávali všetkých, ktorí ju sledovali priamo v Starej tržnici v Bratislave, odkiaľ Slovenská televízia program vysielala. Ľudia počas programu mohli prispievať formou sms správ alebo telefonátom so známymi osobnosťami.

O poskytnutie grantov z 12. ročníka zbierky sa uchádza 209 žiadostí zo všetkých regiónov Slovenska vo výške viac ako 1,2 milióna eur. Prostredníctvom on-line aplikácie sa do termínu podávania žiadostí o grant, 6. marca, prihlásilo 209 projektov, ktoré sme následne formálne skontrolovali. „Hodnotenie projektov a ich prínosu sa začína dnes a potrvá celý mesiac. Bude prebiehať on-line, pričom jeden projekt posúdia traja ľudia. Dvaja experti ako psychológovia, pedagógovia či sociálni terénni pracovníci na problematiku z regiónu, v ktorom sa má projekt realizovať a jeden zástupca NDS,“ povedala pre TASR manažérka projektu Hodina deťom Karin Vaňatková.

Po ukončení tohto procesu v prvej polovici mája prebehnú stretnutia regionálnych expertných skupín v Košiciach, Banskej Bystrici a Bratislave, kde sa zosumarizujú hodnotenia všetkých hodnotiteľov, prediskutujú jednotlivé projekty a najlepšie sa odporučia Správnej rade NDS na schválenie. Počet podporených projektov z 12. ročníka zbierky Hodiny deťom, ako aj výška ich podpory bude oznámená 1. júna.

Hodina deťom je celoročná verejná finančná zbierka, ktorú organizuje Nadácia pre deti Slovenska. Prostredníctvom nej poukazuje na potreby detí a mládeže, podporuje projekty zamerané na skvalitňovanie ich života. Hodina deťom od svojho vzniku podporila 1409 projektov celkovou sumou vyše 3,8 milióna eur. NDS od svojho vzniku do konca roka 2010 podporila 1988 projektov celkovou sumou 5.348.974 eur.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM