Zuzana Vajayová Rôzne

Výmenné lístky sa oddnes k špecialistom netreba

Výmenný lístok od všeobecného lekára k špecialistovi nie je od dnešného dňa potrebný.

Do platnosti totiž vstúpila novela zákona o zdravotných poisťovniach, ktorá túto povinnosť ruší. Pacienti tak nebudú musieť pred návštevou špecialistu navštíviť svojho všeobecného lekára, ak to nepokladajú za prínosné. Zachováva sa však možnosť všeobecného lekára informovať svojho kolegu-špecialistu o požadovaných výkonoch a o zdravotnom stave pacienta.

Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH) označil v minulosti výmenný lístok za nezmyselnú povinnosť, pre ktorú často dochádzalo k šikanovaniu pacientov. Podotkol, že museli niekedy aj dve hodiny čakať v rade u svojho lekára, aby im lístok vypísal a potom ďalšie dve u špecialistu.

Povinnosť priniesť na vyšetrenie u špecialistu výmenný lístok stanovila novela zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti, ktorá platila od začiatku roka 2008. Výnimkou bola iba návšteva gynekológa a zubára, ktorá sa neskôr rozšírila aj na psychiatrov a očných lekárov. Ak nemal pacient odporúčanie od praktického lekára, odborný lekár ho nemusel vyšetriť. Výnimkou boli len akútne stavy ohrozujúce život.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM