Tomáš Šuhajda Samospráva

Vo voľbách nerozhodujú len Slováci: V Humennom môže voliť aj 285 cudzincov

V Prešovskom kraji sa bude môcť zúčastniť na novembrových voľbách do orgánov samosprávnych krajov celkom 4 357 cudzincov. Známy je 4. oficiálny kandidát na župana.

Ilustračný obrázok k článku Vo voľbách nerozhodujú len Slováci: V Humennom môže voliť aj 285 cudzincov
Zdroj: Webnoviny.sk

Najviac cudzincov má okres Prešov, kde žije 927 cudzincov s trvalým pobytom. Vysoký počet cudzincov má ešte okres Poprad, kde evidujú 820 cudzincov trvalo žijúcich na tomto území.

Nasledujú okresy Kežmarok (406), Bardejov (390), Vranov nad Topľou (363), Humenné (285), Svidník (271), Stará Ľubovňa (244), Snina (225), Sabinov (119), Levoča (108), Stropkov (104) a najmenší okres Medzilaborce má 95 cudzincov.

4. kandidát na župana

Súčasťou krajských volieb je aj boj o kreslo župana, o ktoré sa oficiálne uchádzajú zatiaľ štyria kandidáti. Tento týždeň odovzdal svoju kandidatúru aj nezávislý Anton Korba.

Ako uviedla zapisovateľka volebnej komisie Prešovského samosprávneho kraja Mária Lukačíková, ide o 58-ročného manažéra z obce Pavlovce v okrese Vranov nad Topľou.

Anton Korba sa tak pridal k trom ďalším, ktorí doteraz odovzdali svoje kandidačné listiny. Prvým je 54-ročný podnikateľ Jozef Mihalčin z Vranova nad Topľou, ktorý je kandidátom Slovenskej ľudovej strany. Druhým je Vladimír Klein, 61-ročný riaditeľ mestského podniku zo Spišskej Belej. Nominovala ho Ľudová strana Naše Slovensko. Kandidačnú listinu už podal aj Ján Hudacký, podporuje ho pravicová koalícia KDH, SDKÚ-DS a Most–Híd. Záujem o svoj doterajší post potvrdil aj súčasný župan Peter Chudík a je otázkou času, kedy aj on potvrdí svoju kandidatúru oficiálne.

Uchádzači o kreslá predsedov a poslancov samospráv môžu odovzdávať kandidačné listiny do pondelka (30.9.) do polnoci.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM