Správy

Vlani na Domaši nie vždy zvládli nápor turistov: Na novú sezónu sú pripravení lepšie

Sezónu odštartuje slávnostné Slovenské Navalis venované 300. výročiu od blahorečenia svätého Jána Nepomuckého v sobotu 26. júna.

Ilustračný obrázok k článku Vlani na Domaši nie vždy zvládli nápor turistov: Na novú sezónu sú pripravení lepšie
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Skúsenosť z vlaňajšej turistickej sezóny poznačenej pandémiou, keď i rekreačné oblasti v okolí vodného diela Domaša nestačili poskytovať uspokojivé služby pre enormný nápor domácich návštevníkov, by sa tento rok opakovať nemala.

Okolité obce podieľajúce sa na turistickom ruchu sa na tohtoročnú letnú sezónu pripravili nielen personálne, ale aj službami a programom podujatí.

Veľký nápor

V budúcnosti by však samosprávy rady spektrum turistických atraktivít ešte rozšírili, zaznelo vo štvrtok na tlačovej konferencii v rekreačnej oblasti (RO) Dobrá v katastrálnom území obce Kvakovce.

„Naozaj to bolo cítiť, že ten nápor turistov bol veľký a nie vždy sa to darilo zvládať ku spokojnosti všetkých,“ skonštatoval vlaňajšiu skúsenosť starosta Kvakoviec Radovan Kapraľ s tým, že počet rekreantov minulé leto niekoľkonásobne prekročil zvyčajný stav.

Správy z Prešova ponúkame tu:

I preto sa v obci na nápor turistov tento rok pripravili. Zvýšili počet verejných sociálnych zariadení na pláži a osadili ich aj v prístavisku, rozšírili ponuku gastro uličky či personálne posilnili posádku lode Bohemia. Na nej tiež zefektívnili hygienicko-bezpečnostné opatrenia.

Podujatia na lodi

„Zvýšili sme hygienické opatrenia na lodi, odčlenili sme napríklad posádku od návštevníkov, loď dezinfikujeme po každej plavbe. Máme na to špeciálne zariadenie so studeným dymom na báze striebra,“ ozrejmil Kapraľ s tým, že nielen na lodi, ale v rámci celej Domaše sa uskutočnia všetky tradičné kultúrne a spoločenské podujatia.

Sezónu odštartuje slávnostné Slovenské Navalis venované 300. výročiu od blahorečenia svätého Jána Nepomuckého v sobotu 26. júna.

Ponúkame aj ďalšie aktuality zo Slovenska:

Ako však tiež Kapraľ prezentoval, okolité samosprávy by ponuku turistických atraktivít na Domaši rady rozšírili.

Obce sa spojili

Podľa slov Martiny Timkovej, riaditeľky neziskovej organizácie Domaša Invest, sa obce spojili a spolu s už medializovaným Národným centrom vodných športov vytvorili integrovaný projektový balík Veľká Domaša s celkovým rozpočtovým nákladom do 22 miliónov eur.

Nové správy máme aj z východu:

Má zahŕňať aj výstavbu promenády v RO Dobrá, prístavných mól v jednotlivých RO, niekoľkých peších či cyklistických chodníkov, zázemia pre vodácke športy, festivalovej zóny, vodného vleku na vyrovnávacej nádrži Malá Domaša či záchranu národných kultúrnych pamiatok, kostolíkov v Novej Kelči a na Trepci.

Podľa Kapraľových slov majú jednotlivé obce „svoje“ projekty v rôznych štádiách rozpracované, ich konečná realizácia však bude závisieť od získania externých finančných prostriedkov.

A vo fotogalérii nájdete aj zábery z prvej plavby lode Bohemia na Domaši.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Hl. foto: archívne

Objektívom: Na Domaši už premáva loď Bohemia
10
Galéria
Zdroj: TASR/Roman Hanc
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM