Vláda odklepla pol milióna eur na riešenie situácie v lokalite Chemko Strážske

Vyrieši sa konečne kritická situácia v trojuholníku smrti?

Ilustračný obrázok k článku Vláda odklepla pol milióna eur na riešenie situácie v lokalite Chemko Strážske
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Vláda na stredajšom rokovaní prijala opatrenia na riešenie krízovej situácie v súvislosti s ohrozením verejného zdravia II. stupňa v lokalite Chemko, a. s. Strážske. Na tento zámer zároveň vládny kabinet vyčlenil sumu 500-tisíc eur.

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) Slovenskej republiky vyhodnotil situáciu v lokalite ako mimoriadnu udalosť – ohrozenie verejného zdravia II. stupňa. Ešte v októbri 2019 navrhol vyhlásenie mimoriadnej situácie na území Košického kraja a Prešovského kraja.

„Dňa 22. januára bola vyhlásená prednostom Košického kraja a prednostom Prešovského kraja na území v ich príslušnej územnej pôsobnosti mimoriadna situácia. Prieskum, obhliadky a stanoviská kompetentných subjektov preukázali mimoriadne rozsiahly, komplikovaný a nebezpečný stav uloženia odpadov v tejto lokalite,“ uvádza sa v predloženom materiáli z dielne rezortu vnútra.

Odstrániť a uskladniť odpad

V spojitosti s prieskumom v tejto lokalite sa ukázala potreba vypracovania odborných analýz a materiálov najvhodnejších technologických postupov týkajúcich sa odčerpania kontaminovanej vody, ako aj ďalších expertných a podporných činností pri vykonávaní záchranných prác.

„Na základe záverov a odporúčaní uvedených odborných materiálov bude určený podrobný harmonogram prác. Aktuálne sú rámcovo vymedzené jednotlivé okruhy činností v rámci záchranných prác pre objekty "Ošipáreň“, „Tepláreň“ a prameň v lesnej obore Orlová," píše sa v predloženom materiáli. Činnosti realizované v rámci predmetných opatrení predpokladajú pozitívny vplyv na životné prostredie. Pri príprave prác sa predpokladá expertná spolupráca Štátneho geologického ústavu Dionýza Štúra.

Na kvantitatívne a kvalitatívne rozbory odpadov a vybudovanie filtračného systému by malo smerovať 100-tisíc eur, na výstavbu filtračného systému na čistenie vody z prameňa v lesnej obore Orlová 50-tisíc eur. Manipulácia s odpadom a jeho prechodné bezpečné uskladnenie je predbežne vyčíslené na 350-tisíc eur.

Ďalšie práce

Časový horizont realizácie jednotlivých krokov sa bude odvíjať od uvoľnenia finančných prostriedkov zo štátneho rozpočtu Ministerstvom financií SR, dostupnosti požadovanej techniky a prostriedkov na trhu a procesu verejného obstarania.

Záchranné práce budú ukončené odstránením nebezpečných odpadov z objektov „Ošipáreň“ a „Tepláreň“, uložením odpadov do kontajnerov, ich umiestnením a vykonaním opatrení na zabránenie ďalšieho znečisťovania životného prostredia v lokalite prameň v obore Orlová. Mimoriadna situácia bude odvolaná prednostom Košického kraja a prednostom Prešovského kraja po ukončení záchranných prác.

Ďalšie kroky na celkové riešenie v lokalite Chemko budú pokračovať v gescii Ministerstva životného prostredia SR v systéme riešenia environmentálnych záťaží.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM