Rôzne

Vihorlatské múzeum v Humennom sa dočkalo uznania: Za toto získalo cenu

Vihorlatské múzeum v Humennom sídliace v renesančnom zámku získalo pekné ocenenie. Pozrite sa, za čo si ho vyslúžilo.

Ilustračný obrázok k článku Vihorlatské múzeum v Humennom sa dočkalo uznania: Za toto získalo cenu
Zdroj: TASR

Vihorlatské múzeum v Humennom získalo cenu Národopisnej spoločnosti Slovenska v kategórii Expozície a výstavy za obdobie rokov 2014 – 2017 a to za prípravu 25. ročníkov výstavy Karpatská kraslica.

Ocenenie bolo Vihorlatskému múzeu v Humennom udelené počas Valného zhromaždenia Národopisnej spoločnosti Slovenska a vedeckej konferencie v Párnici pri príležitosti 100. výročia narodenia profesora Andreja Melicherčíka, jedného zo zakladateľov modernej etnológie. Informovala o tom Jana Fedičová z Vihorlatské­ho múzea.

„Ocenenie za uchovávanie a prezentovanie kultúrno-historického fenoménu kraslice v rámci dnes už medzinárodnej výstavy Karpatská kraslica je uznaním všetkým, ktorých podujatie v karpatskej kotline spojilo spoločným kultúrnym dedičstvom a novými posolstvami,“ uviedla J. Fedičová s tým že na pôde Vihorlatského múzea vystavovalo doteraz zo Slovenska, Česka, Ukrajiny, Poľska, Maďarska a Rumunska vyše štyristo autorov takmer dvadsaťjedentisíc kraslíc.

Doplnila, že výstavu navštívilo bezmála štyridsaťdeväť a pol tisíc návštevníkov. „V etnografickom zbierkovom fonde Vihorlatského múzea sa nachádza viac než osemsto kraslíc. Jeho súčasťou je aj vzácna replika ukrajinskej kraslice z 15. storočia,“ priblížila na záver Fedičová.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM