Rôzne

Lipa a platan v Kamenici nad Cirochou majú za sebou stovky rokov života

Lipa a platan v Kamenici nad Cirochou v okrese Humenné majú za sebou stovky rokov života. Prečítajte si viac o týchto chránených jedincoch.

Ilustračný obrázok k článku Lipa a platan v Kamenici nad Cirochou majú za sebou stovky rokov života
Zdroj: TASR

Ako informoval Ján Rusinko, dendrológ Správy Chránenej krajinnej oblasti Východné Karpaty, pod ktorú starostlivosť o tieto dva jedince spadá, ide o lipu veľkolistú v blízkosti rímskokatolíckeho kostola a platan javorolistý, ktorý sa nachádza v areáli bytových domov Vojenských lesov a majetkov SR.

„Odhadovaný vek lipy je okolo 300 rokov, výška 27 metrov a obvod vo výške 1,3 metra je 764 centimetrov," vyčíslil Rusinko s tým, že posledný zásah na strome bol realizovaný koncom septembra roku 2016. Orezali sa vtedy podľa jeho ďalších slov suché konáre i tie, ktoré poškodzovali omietku a strechu kostola.

„Bolo by ešte potrebné spraviť ošetrenia skôr odborne spôsobilou osobou – akreditovaným arboristom, pretože v strome sa nachádza veľká dutina, ktorá vznikla z dôvodu neodborného orezu v dávnejšej minulosti,„ povedal s tým, že by bola vhodná jej sanácia. „Tým, že sa tam dostáva vlhkosť, biologický opad – lístie, môžu sa tam vytvárať patogénne huby a organizmy, ktoré môžu celkovo oslabovať strom a narúšať jeho vitalitu,“ uviedol.

Vek platana je odhadovaný na 200 rokov. Je vysoký 30 metrov a obvod predstavuje okolo 506 centimetrov. „Na platane neboli zaznamenané žiadne zásahy v minulosti. Je v dobrom zdravotnom stave, neevidujeme žiadne poškodenie, ani zmenu zdravotného stavu. Je vitálny a v dobrej kondícii," priblížil dendrológ.

Kontrolu chránených stromov realizujú každý rok. „Prejdeme ich, vizuálnym pozorovaním sa zisťuje, či nastali nejaké zmeny," spomenul Rusinko. Oba stromy majú okrem iného vedecko-výskumný, náučný, ekologický, estetický a kultúrno-historický význam. Vzťahuje sa na ne druhý stupeň ochrany.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Humenného a okolia.

V minulosti sme vám priniesli fotogalériu s inými lákadlami obce Kamenica nad Cirochou. Ak vám unikla, pozrite si ju teraz.

Parádny pohľad či vzácne miesto: FOTO lákadiel známej obci pri Humennom!
16
Galéria

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM