Rôzne

Veľkonočné sviatky? Takto ich kedysi trávili v humenskom kaštieli

Veľkonočné sviatky sú už tu. A ako ich trávili kedysi v humenskom kaštieli? To sa môžete dozvedieť práve v tomto článku.

Ilustračný obrázok k článku Veľkonočné sviatky? Takto ich kedysi trávili v humenskom kaštieli
Zdroj: Dnes24.sk

Veľkonočné sviatky trávili kedysi v humenskom kaštieli v rodinnom kruhu. Tradičné bolo aj vajíčko. Informovala o tom historička Vihorlatského múzea v Humennom Zuzana Koščová.

Spomienky

Vychádzajú pritom zo spomienok Katinky Károlyiovej, ktorá obývala kaštieľ v Trebišove a Tiszadobe. Bola neterou Alexandra Andrássyho, ktorý bol posledným z majiteľov humenského kaštieľa. Podľa spomienok Katinky trávili veľkonočné sviatky u nich v Trebišove všetci spolu v kruhu rodiny. „Mali zvláštny zvyk, že si uvarené vajíčko rozdelili na toľko častí, koľko bolo členov rodiny. Každý musel svoju časť veľkonočného vajíčka zjesť,“ opísala.

S touto tradíciou sa podľa Koščovej viaže aj zaujímavá spomienka Katinky. „Jej sestra Ilona bola odcestovaná na Sicílii. So svojím manželom mali svadobnú cestu a matka jej tam poslala tú časť vajíčka,“ pokračovala s tým, že tá ju podľa Katinky elegantne vyhodila. „Potom dostala dosť nepríjemný list od svojej matky, ako si dovolila veľkonočné vajíčko vyhodiť a nezjesť ho, keďže ide o symbol ich rodiny a je to tradícia,“ spomenula historička s tým, že vajíčko mohlo na Sicíliu cestovať aj dva týždne. Symbolizovať malo súdržnosť rodiny.

Aj v humenskom kaštieli

Podľa Koščovej sa mohlo niečo podobné diať aj v humenskom kaštieli. „Určite to boli sviatky, keď bola rodina pokope,“ spomenula s tým, že tak ako dnes prichádzali ľudia domov naspäť aj z väčších diaľok. Čo sa týka jedál, neboli to podľa nej klasické dnešné pokrmy. „Určite tam boli kopec mäsa a rôzne dezerty. Pre Andrássyovcov bolo typické, že veľa jedli, tak určite tie stoly sa prehýbali od jedla,“ poznamenala.

Historička spomenula, že nemajú zachované bližšie informácie o trávení týchto sviatkov, k dispozícii majú len preložený denník spomínanej Katinky. V humenskom kaštieli zatiaľ nenašli zápisy, ktoré by vypovedali o živote Andrássyovcov na tomto mieste, pretože tí sa tam podľa nej zdržiavali občasne. Vychádzajú preto iba z dostupných dokumentov. Získavanie informácií v zahraničných archívoch je podľa jej ďalších slov dlhoročná práca, prispeli by však k doplneniu mozaiky o tomto rode.

V pripojenej fotogalérii si môžete pozrieť zábery na časť veľkonočnej výzdoby, ale aj iné jarné výjavy v Humennom.

V Humennom sa už udomácnila jar: Aj takéto pekné výjavy v našom meste ponúka
10
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM