Samospráva

Veľké problémy s počtom žiakov: V Humennom idú rušiť jednu zo stredných škôl!

V roku 2003 mala škola 430 študentov, v súčasnosti presne 107, no 50 z nich bude o niekoľko mesiacov maturovať a školu opustí. V novom školskom roku by sa pritom predpokladal nástup len sedemnástich žiakov.

Ilustračný obrázok k článku Veľké problémy s počtom žiakov: V Humennom idú rušiť jednu zo stredných škôl!
Zdroj: Webnoviny.sk

Podľa slov hovorkyne Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Veroniky Fitzekovej Stredná priemyselná škola chemická a potravinárska (SPŠCHaP) v Humennom má dlhodobé problémy s počtom žiakov a s financovaním.

„Prešovský samosprávny kraj už od roku 2009 finančne zabezpečuje problémy školy nad rámec rozpočtu, tzn. na úkor iných škôl. Od tohto roku boli škole pridelené navyše finančné prostriedky v objeme viac ako 100 000 eur iba na riešenie úhrady za energie a plyn. Okrem toho škola vykazovala problémy aj s prevádzkou internátu, kde zriaďovateľ prispel čiastkou takmer 50 000 eur taktiež na úhradu energií,“ povedala pre Humenné24 Fitzeková.

Školu chcú vyradiť

Členovia komisie školstva pri Zastupiteľstve PSK schválili vyradenie SPŠCHaP zo siete stredných škôl v Humennom a zaradenie odborov biotechnológia a farmakológia a technické lýceum do Strednej odbornej školy (SOŠ) technickej v Humennom od 1. septembra 2014.

„S návrhom súhlasili aj zainteresované rady škôl. Je to najlacnejší, najschodnejší a najrýchlejšie realizovateľný zámer, ktorý nepoškodí žiakov,“ uviedla hovorkyňa PSK.

Časť zamestnancov príde o prácu

Podľa jej slov riaditeľ SOŠ technickej Ján Matoš potvrdil, že škola má dostatočné priestory i vybavenie, nakoľko v minulosti to bolo stredné odborné učilište chemické a spomínané odbory i všetkých žiakov dokáže bez problémov začleniť.

Hoci časť učiteľov, predovšetkým odborných predmetov, SOŠ technická prevezme, časť zamestnancov SPŠCHaP príde o prácu. K úspore dôjde hlavne vo všeobecno-vzdelávacích predmetoch.

V budove zostane OA

V bývalých priestoroch SPŠCHaP v budove na Komenského 1 tak zostane definitívne sídliť Obchodná akadémia, kde v súčasnosti študuje 325 žiakov.

Zmenu musia ešte potvrdiť

Plánovanú zmenu prerokuje Krajská rada pre odborné vzdelávanie a prípravu. Definitívny súhlas musia dať poslanci Zastupiteľstva PSK na svojom rokovaní 22. apríla a zmenu bude musieť na záver akceptovať Ministerstvo školstva SR.

Čo žiaci?

„Máme za to, že pripravované zmeny sa žiakov nedotknú. Prihlášky na vybrané odbory si môžu bez pochybností podať. V riadnom termíne prebehne prijímacie konanie na SPŠCHaP, akurát odbory bez zmien od septembra prevezme SOŠ technická. Súčasní žiaci SPŠCHaP, ktorí nebudú chcieť študovať na SOŠ technickej, môžu vykonať rozdielové skúšky na inej škole a tam pokračovať v ďalšom štúdiu,“ dodala Fitzeková.

Foto: ilustračné

SPŠCHaP
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM