Alexandra Kolínská Rôzne

Veľká cenová vojna vlakových dopravcov: Aha, koľko po novom zacvakáme za cestu do Bratislavy či Prahy

Niektorí z nás chcú pri cestovaní ušetriť čas, iní peniaze. Do slovenských železníc však vstupujú noví dopravcovia a tak je konkurencia silná. Pozrite si porovnanie časov a cien cestovných lístkov vlakov RegioJet, Leo Express, Pendolino a slovenských železníc.

Ilustračný obrázok k článku Veľká cenová vojna vlakových dopravcov: Aha, koľko po novom zacvakáme za cestu do Bratislavy či Prahy
Zdroj: Dnes24.sk

Posledné mesiace letia Slovenskom množstvá informácií o tom, ako na naše železnice pribudnú noví vlakoví dopravcovia. Ale kto sa má vo všetkých informáciách vyznať? My sme pre vás urobili prehľad a porovnanie časov ciest jednotlivých spoločností a cien cestovných lístkov z Košíc do Bratislavy a z Košíc do Prahy.

Najlacnejší RegioJet

RegioJet vstúpi na slovenské koľajnice od 14. decembra. Bude premávať z Košíc na dvoch trasách a to Košice-Bratislava a Košice-Praha. Na stránke RegioJetu sme zistili, že obyčajný cestovný lístok bude stáť 9 eur a to na každej z týchto trás. RegioJet z časového hľadiska prejde trasu Košice-Bratislava za 4 hodiny 53 minút a z Košíc do Prahy za 8 hodín a 5 minút.

Vysoký štandard s Leo Express

Leo Express bude jazdiť len na trase Košice-Praha. Túto trasu prejde za 8 hodín a 52 minút. Ceny obyčajných cestovných lístkov budú stáť 569 českých korún, čo je v prepočte 20,63 eur.

Veľký konkurent Pendolino

Tretím novým vlakovým dopravcom na našich železniciach budú súpravy Pendolino. Tieto vlaky budú jazdiť rovnako na trase Košice-Praha, no cestujúci sa povezú o čosi kratšie. Cesta z Košíc do Prahy bude trvať len 7 hodín 29 minút. Cena obyčajných cestovných lístkov je 510 českých korún, čo je v prepočte 18,49 eur.

Slovenské železnice

Železničná spoločnosť Slovenska (ŽSSK) ponúka dve možnosti cestovania z Košíc do Bratislavy. Jednou z možností sú rýchliky, ktoré trasu spravia za 6 hodín 36 minút. Obyčajné cestovné lístky stoja 17,71 eur. Zároveň je možné si dokúpiť miestenku. Takzvané IC-čka sú o niečo málo drahšie, nakoľko sú to povinne miestenkové súpravy. Tie prejdú trasu Košice-Bratislava za 4 hodiny 59 minút. Ceny lístkov sa nám však nepodarilo na stránke zistiť.

Trasa Košice-Praha so ŽSSK trvá o niečo dlhšie. Tieto vlaky obsahujú aj ležadlové vozne, kde miesto miestenky si kupujete takzvané lôžko. Aj preto tieto vlaky jazdia počas noci. Čas za ktorý sa dostanú z Košíc do Prahy je od 9 hodín 30 minút, alebo dokonca až do 10 hodín 20 minút. Cena obyčajných lístkov aj s lôžkom je 27 eur.

Pozrite si prehľad v tabuľke

Dopravca Odkiaľ Kam Čas cesty Cena lístka (eur)
RegioJet Košice Bratislava 4 hod 53 min 9
  Košice Praha 8 hod 5 min 9
Leo Express Košice Praha 8 hod 52 min 20,63
Pendolino Košice Praha 7 hod 29 min 18,49
ŽSSK        
Rýchlik Košice Bratislava 6 hod 36 min 17,71
IC Košice Bratislava 4 hod 59 min
Lôžkový Košice Praha 9 hod 30 min – 10 hod 20 min 27

*Všetky ceny boli porovnávané ku dňu 17.12.2014. Ni­ektoré prepravné spoločnosti si však vyhradzujú práva na zmeny cien podľa sezóny. Ceny sa môžu meniť.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM