Rôzne Správy

V Zubnom osadili vojaci náhradný most. Pozrite si to OBRAZOM

Provizórny most od soboty spája časti obce Zubné v Humenskom okrese.

Ilustračný obrázok k článku V Zubnom osadili vojaci náhradný most. Pozrite si to OBRAZOM
11
Galéria
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Cez rieku Nechvaľka ho osadili vojenskí ženisti ako dočasnú náhradu za pôvodný most, ktorý zničila nedávna prívalová povodeň.

Zložitý proces

Dočasnú mostovku inštalovali špecialisti Ozbrojených síl (OS) SR pomocou mostného tanku MT-55A zo Serede, ktorý na východ dopravili po železnici.

„Kým sa tento most postavil, bolo potrebné zladiť činnosť s Hasičským a záchranným zborom, ktorý mal na starosti vyčistenie potoka, ďalej sme sa museli dohodnúť s vodnými stavbami na vybudovaní oporných pilierov, ktoré boli dokončené v piatok (26. 6.) večer, a bolo treba zladiť celý presun mostného tanku zo Serede až sem,“ uviedol pre novinárov veliteľ delostreleckého oddielu z Michaloviec, podplukovník Roman Bobaľ. Dôležité bolo podľa neho dostatočne spevniť oba brehy.

Obrovská pomoc

Pôvodný most spájajúci obec s rekreačnou zónou a priemyselnou časťou strhla povodeň v piatok 19. júna. „Je to pre nás obrovská pomoc, pretože tak narýchlo urobiť dočasné premostenie nebolo z našej strany možné ani finančne ani organizačne, a konečne sa spojili dva brehy, čo umožní pokračovanie podnikateľskej činnosti a prístup k oddychovej zóne, kde je futbalové a tenisové ihrisko či prírodný amfiteáter, kde každoročne organizujeme folklórne slávnosti,“ uviedla starostka obce Zubné Michaela Vasilenková. Obec bude následne riešiť otázku obnovenia stáleho premostenia rieky.

Tak dlho, ako bude treba

Ministerstvo obrany potvrdilo, že mostovka OS SR bude v obci tak dlho, ako to bude potrebné. „Naši vojaci odvádzajú v rámci domáceho krízového manažmentu úžasnú prácu. Potvrdzujú, že sú pripravení pomáhať všade, kde je to potrebné. Za ich nasadenie im patrí úprimná vďaka, ktorú prejavili aj samotní obyvatelia obce Zubné,“ vyzdvihol minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO). Poďakoval sa tiež za rýchlu súčinnosť všetkým zúčastneným zložkám a inštitúciám, vďaka ktorým bolo možné mostný tank a mostovku prepraviť do Zubného v krátkom čase po záplavách.

Pomoc aj v obci Pichne

Profesionálni vojaci pomáhajú naďalej aj v susednej obci Pichne, ktorú v minulých dňoch tiež zasiahli prívalové dažde a záplavy. V súčasnosti je v obci nasadených 23 príslušníkov OS SR, ktorí pokračujú s čistením a spevňovaním brehov miestneho toku.

„Pokračovať tam budú podľa požiadaviek starostu obce aj v nasledujúcich dňoch,“ informovala hovorkyňa ministerstva obrany Martina Kovaľ Kakaščíková.

Chcete okrem regionálnych správ dostávať dôležité aktuálne informácie? Nájdete nás aj na FB Dnes24.

FOTO: V Zubnom postihnutom povodňou ženisti osadili náhradný most
11
Galéria
Zdroj: TASR/Roman Hanc
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM