Tomáš Šuhajda Rôzne

V práčke extrémneho počasia: Humenčania sa vybrali do najdivokejších kútov Patagónie!

Miesta, kde ľudská noha vstupuje len veľmi zriedka, ak vôbec... Humenčania Jakub a Tatiana sa vybrali do tých najdivokejších kútov Patagónie a Ohňovej zeme.

Ilustračný obrázok k článku V práčke extrémneho počasia: Humenčania sa vybrali do najdivokejších kútov Patagónie!
8
Galéria
Zdroj: Jakub Sakala

Vianočné sviatky prežili na miestach bez chát, hotelov, turistického značenia či mobilného signálu. V exkluzívnej práčke mizerného počasia, kde horská služba neexistuje a miera samoty je tam ohromujúca. Humenčania Jakub a Tatiana si naplánovali cestu, na akú by sa odhodlal naozaj len málokto.

Zároveň však na vlastné oči mohli vidieť a na vlastnej koži zažiť to, čo sa väčšine z nás pravdepodobne nikdy nepodarí. Očarujúce časti Zeme, rozmanitá príroda, druhý najväčší kontinentálny ľadovec sveta, lamy, tučniaky, ale tiež neznesiteľné prírodné živly… Aj o tom je Patagónia a súostrovie Ohňová zem, teda územia na juhu Južnej Ameriky. Viac v rozhovore s Jakubom Sakalom.

Prečo ste si vybrali práve Patagóniu?

Hľadal som pre nás nejakú cestovateľskú výzvu, cestovateľský plán, ktorého úspešnosť nebude možné vopred určiť. Malo to byť miesto, ktoré bude ťažko dostupné, divoké, neovplyvnené ľudmi. Nadobudol som pocit, že práve Patagónia spĺňa dané požiadavky. Vedel som, že je výnimočná svojou krásou i počasím, a dostupných informácií bolo málo, to ma fascinovalo ešte viac.

Cestovali ste predpokladám na vlastnú päsť. Ako dlho trvali prípravy?

Prvé myšlienky a plány sa začala formovať asi rok pred odletom. Letenky sme kúpili 6 mesiacov vopred. Ale presné lokality nášho záujmu som mal v tom čase určené iba na hrubo. Vnútroštátne lety, dopravu, ubytovanie som však riešil až na mieste podľa aktuálnych možností a okolností. Najzložitejšia časť prípravy spočívala v redukcii a výbere toho správneho vybavenia. Zbaliť sa na jeden mesiac do 80 litrového turistického batohu je pomerne komplikované.

Zdroj: Jakub Sakala

Bez čoho napríklad by ste sa na mieste nezaobišli?

Nesmelo chýbať základné horolezecké vybavenie, odolný stan, spací vak, špeciálna strava, filter na vodu a kopec iných vecí. Všetko vybavenie sme museli nosiť so sebou počas celého pobytu v Patagónii, takže muselo byt naozaj minimalistické a maximálne funkčné. Druhým veľkým problémom bolo zohnať mapové podklady, pri niektorých lokalitách som vychádzal iba zo satelitných snímkov.

Vybrali ste sa do jej najdivokejších kútov Patagónie. Aký najextrémnejší zážitok ste si odtiaľ odniesli?

Najextrémnejší zážitok na mňa čakal hneď po našom decembrovom prílete z Európy do Buenos Aires. Vonku bolo 40 stupňov, taxikár mi za kilometer jazdy zaúčtoval 40 eur, ale požadovanú adresu hotela nenašiel. V reštaurácii som si nebol schopný objednať žiadne jedlo, lebo nikto nerozumel po anglicky. Našťastie mi bez zbytočných otázok intuitívne a veľmi rýchlo priniesli pivo a perfektný argentínsky steak.

A čo priamo v prírode…

Každopádne najviac vo mne rezonuje náš čiastočný traverz cez kontinentálny ľadovec Hielo Continental Sur. S výnimkou južného pólu je to najväčší kontinentálny ľadovec sveta. Ľadové pole bolo pretkané trhlinami, poveternostné podmienky sa menili extrémne rýchlo. Niekoľkokrát som spadol do ľadovcovej trhliny, ktoré boli často prekryté snehom. Zachovať chladnú hlavu, vydržať chlad, vietor, sneh, dážď a nepodľahnúť panike ani únave bolo pomerne náročne. Možnosti záchrany, či rýchly návrat späť je v týchto miestach naozaj problém. Horská služba tam neexistuje a vrtuľníky pre neustály silný vietor lietať nemôžu a aj keď to viete vopred, naplno si to uvedomíte až tam v kopcoch, kde nestretnete nikoho.

Hovorí sa, že kto sa do Patagónie raz pozrie, navždy jej prepadne. Platí to aj vo vašom prípade?

Na túto otázku som odpoveď nehľadal, stále však vo mne pretrvávajú veľmi intenzívne spomienky a pocity. Treba si uvedomiť, že počasie v Patagónii je diametrálne odlišné od našej stredoeurópskej klímy. Existujú tam miesta, keď ročne spadne 11 metrov zrážok, ľadovce sa tam nachádzajú od nadmorskej výšky 400 m.n.m., vietor s rýchlosťou 100 km/h je úplne bežná vec, taktiež sneh a dážď je každodenným spoločníkom. Tieto faktory výrazne ovplyvnili náročnosť tejto akcie ale hlavne formujú podobu miestnej fauny, flóry a krajiny, ktorá je naozaj jedinečná a pre mňa ohromujúca.

Čo všetko ste tam zažili a videli sa iste do jedného rozhovoru nedá zahrnúť. O svojej ceste však budete mať v Humennom cestovateľskú prednášku…

Neustále sa nám ozývajú známi so záujmom o fotky, zážitky, informácie z tejto cesty. Rád by som sa o ne preto podelil. Prednáška sa uskutoční v nedeľu 21. mája v podniku Yes Grill na Námestí slobody o 18:00. Srdečne pozývam všetkých.

FOTO: Bez hotelov aj signálu. Humenčania v najdivokejších kútoch Patagónie!
8
Galéria
Zdroj: Jakub Sakala
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM