Rôzne Správy

V pláne je obchvat Podskalky: Popri ceste vyrastie aj cyklochodník

Kadiaľ by mal viesť naplánovaný obchvat Podskalky?

Ilustračný obrázok k článku V pláne je obchvat Podskalky: Popri ceste vyrastie aj cyklochodník
Zdroj: Dnes24.sk

Uplynulý týždeň sa stretli zástupcovia humenskej radnice a Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja (SÚC PSK). Hlavnou témou bola plánovaná investičná akcia – Obchvat lokality Podskalka. Ide o takzvanú preložku cesty III. triedy, ktorá je potrebná z bezpečnostných dôvodov. Informovala o tom Veronika Lattová z tlačového referátu Mestského úradu v Humennom.

Zakreslená v územnom pláne

V súčasnosti prechádza cez lokalitu Podskalka cesta III. triedy a jej správcom je práve SÚC PSK. „Máme zásobník ďalších projektov v rámci tohto roku a toto je jeden z nich. Preto sme sa rozhodli rozbehnúť a pokračovať v ňom. Chceme, aby bol projekt súčasťou IROP-u, teda Integrovaného regionálneho operačného programu. Keď príde prvá možnosť v novom programovom období, budeme sa uchádzať," uviedol Ľubomír Galanda, riaditeľ SÚC PSK pre oblasť Humenné.

„V územnom pláne mesta Humenné je už od roku 2006 zakreslená preložka tejto cesty, ktorá teraz prechádza stredom osady. Jej preloženie je navrhnuté smerom na západ od terajšej osady. V súvislosti s tým, správca cesty vypracoval projektovú dokumentáciu, na základe ktorej bolo vydané územné rozhodnutie o umiestnení stavby," ozrejmil Marián Šalata z Odboru územného plánovania, výstavby, životného prostredia, dopravy a zelene na Mestskom úrade.

Prekládka by podľa radnice začínala od posledných domov na Ulici na Podskalku v Humennom, pokračovala by západným smerom v priestore medzi lesom a osadou Podskalka a napojila by sa na súčasnú cestu v priestoroch odbočky smerom k záhradkárskej o­sade.

Majetkové vysporiadania

Potrebné sú však majetkové vysporiadania pozemkov pod navrhovanou cestou. „Otázka znie, ako dlho bude trvať oslovovanie majiteľov pozemkov. Bude to maratón. Vyvlastnenie má svoje podmienky. Potom bude nasledovať financovanie výkupu,“ poznamenal Galanda. Mesto chce byť aj v tomto smere nápomocné.

„Obe strany sa zhodli, že preložka cesty je potrebná z viacero dôvodov. Ide najmä o bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky cez lokalitu Podskalka. Popri navrhovanej ceste bude vybudovaný aj samostatný cyklistický chodník a taktiež protihluková stena (bariéra) v úseku zastavanej oblasti,“ zhrnula V. Lattová.

Informácie pochádzajú z webovej stránky humenskej radnice.

Chcete okrem regionálnych správ dostávať dôležité aktuálne informácie? Nájdete nás aj na FB Dnes24.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM