Rôzne

V okrese Medzilaborce pribudlo najviac Rómov v SR: Za posledné roky vzrástol ich počet takmer štvornásobne

Nárast rómskeho etnika sa v období medzi dvomi poslednými sčítaniami obyvateľov najviac prejavil v okresoch Medzilaborce, Stará Ľubovňa a Sabinov. Uvádza to Správa o postavení a právach príslušníkov národnostných menšín za rok 2012.

Ilustračný obrázok k článku V okrese Medzilaborce pribudlo najviac Rómov v SR: Za posledné roky vzrástol ich počet takmer štvornásobne
Zdroj: TASR

Podľa správy spomínaný nárast prudko mení charakter národnostnej štruktúry týchto okresov.

Ako Správa ďalej vysvetľuje, uvedené okresy sú malými okresmi s nízkym počtom obyvateľov. „Medzi dôvody nárastu počtu ľudí, hlásiacich sa k rómskej národnosti môže patriť populačný prírastok, nízke ceny nehnuteľnosti a iné, ktoré pôsobia ako motivačný faktor pri priestorovej mobilite Rómov,“ konštatuje Správa. V okrese Medzilaborce stúpol počet Rómov takmer štvornásobne, v okrese Stará Ľubovňa viac ako dvojnásobne a takmer dvojnásobný nárast obyvateľov rómskej národnosti zaznamenali aj v okrese Sabinov.

Nárast rómskeho obyvateľstva zaznamenali prakticky vo všetkých 11 okresoch, kde podiel občanov rómskej národnosti dosahuje minimálne šesť percent. Jediným okresom, kde prišlo k miernemu poklesu ľudí rómskej národnosti je okres Revúca (0,5 percenta).

Najpočetnejšie je rómske etnikum zastúpené v okresoch Kežmarok (8092), Košice – okolie (7699), Vranov nad Topľou (7202) a Trebišov (6733).

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM