Tomáš Šuhajda Rôzne

V okrese Humenné sa chystajú rekonštrukcie ciest: Vieme, ktoré vozovky sa dočkajú obnovy!

V prvom polroku 2015 plánuje Prešovský kraj zrekonštruovať havarijné úseky ciest II. a III. triedy. Pozrite si, ktorých lokalít sa to v našom okrese týka aj aká suma sa na ne vyčlení.

Ilustračný obrázok k článku V okrese Humenné sa chystajú rekonštrukcie ciest: Vieme, ktoré vozovky sa dočkajú obnovy!
Zdroj: TASR

Dĺžka 25 zrekonštru­ovaných úsekov v rámci kraja by mala dosiahnuť 41,5 kilometrov. Všetky vybrané úseky sa budú realizovať na cestách III. triedy, výnimkou sú len dve komunikácie II. triedy. Rozpočet vo výške 3,3 milióna eur z rezervného fondu prešovskej župy vo februári schválili poslanci Zastupiteľstva PSK.

Práce by mohli začať v máji

„V súčasnosti realizujeme proces verejného obstarávania. Ak všetko dobre pôjde, práce by sa mohli začať v máji," vysvetlil časový harmonogram riaditeľ Správy a údržby ciest (SÚC) PSK Vladimír Kozák. Podľa jeho slov by práce mali byť ukončené najneskôr do konca júla.

Druhú časť opráv regionálnych ciest predstavuje ukončenie siedmich projektov financovaných z Regionálneho operačného programu a z vlastných zdrojov PSK, kde celkový rozpočet dosahuje 9,3 mil. eur. Ide o tretiu a štvrtú etapu rekonštrukcie mostov, štvrtú etapu stabilizácie zosuvov, odstránenie následkov povodní na regionálnych cestách i na mostoch PSK.

„V konečnom dôsledku bude v rámci týchto siedmich projektov spolu zrekonštruovaných 17 mostov, z toho osem v havarijnom stave. Stabilizujeme štyri zosuvy a odstránime následky povodní na 17-tich úsekoch ciest,“ konkretizoval V. Kozák. V tomto prípade boli zmluvy podpísané ešte v októbri minulého roku. Na niektorých stavbách sa začalo pracovať, ale počas zimy boli stavby uzavreté a čaká sa na vhodné klimatické podmienky. „Všetky tieto práce musia byť ukončené do 30. júna,“ poznamenal riaditeľ SÚC PSK.

Ďalšie financie o rok od EIB

V prvom polroku 2015 teda Prešovský kraj investuje do rekonštrukcie regionálnych ciest a mostov spolu 12,7 milióna eur. Cestári však už v tejto chvíli evidujú v zásobníku ďalších 55 havarijných úsekov na cestách II. a III. triedy, ktoré budú potrebovať finančné prostriedky.

Ďalšie financie do ciest plánuje Prešovský kraj vyčleniť v roku 2016 z úverových zdrojov od Európskej investičnej banky. Podľa predbežného plánu by malo ísť šesť miliónov eur na modernizáciu ciest a 2,3 mil. eur na modernizáciu techniky – nákup posypových vozidiel pre SÚC PSK.

Rekonštrukcia ciest v Humenskom okrese – spolu 1,7 milióna eur

Topoľovka – Karná (230 000 eur)
Ohradzany – Baškovce (100 000 eur)
Nižné Ladičkovce – Vyšné Ladičkovce (135 000 eur)
Ruská Kajňa – Košarovce (245 000 eur)
Nechválova Polianka – Udavské (25 000 eur)
Most Vyšná Sitnica – na ceste Ruská Poruba – Košarovce (242 000 eur)
Most Zubné – na ceste Zubné – Vyšný Hrušov (299 000 eur)
Most Jabloň – na ceste Sl. Krivé – Koškovce (216 000 eur)
Most Košarovce – na ceste Víťazovce – Košarovce (207 000 eur)

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM