Rôzne

V meste pobudne len zopár hodín: Do Humenného zavíta vzácny dokument!

Už onedlho, počas Pamätných dní Humenného, bude v našom meste k videniu vzácny historický dokument. A vy tak budete mať jedinečnú príležitosť...

Ilustračný obrázok k článku V meste pobudne len zopár hodín: Do Humenného zavíta vzácny dokument!
1
Galéria

Do mesta sa vo štvrtok 14. septembra vráti vzácny dokument a to prvá písomná zmienka o Humennom z roku 1317. Tá ešte nikdy nebola v našom meste vystavená. Pobudne tu však iba pár hodín. Spravodajský portál Humenné 24 o tom informovala Michaela Dochánová z tlačového referátu Mestského úradu v Humennom.

Prvá písomná zmienka o Humennom z roku 1317 sa historicky viaže k rodu Drughetovcov, ktorí sa na základe darovacej listiny z tohto roku stali pánmi Humenného a okolitých dedín a území na východe Slovenska. A aj keď Humenné existovalo už predtým, v historických análoch je práve rok 1317 dôležitým míľnikom, od ktorého sa začala odvíjať história mesta.

Štátny archív v Prešove zapožičia pre potreby výstavy tento vzácny historický dokument do Humenného pri príležitosti osláv jeho 700. výročia. „Listinu prvej písomnej zmienky budú môcť vidieť návštevníci v priestoroch Mestského kultúrneho strediska v Sieni rodákov vo štvrtok 14. septembra od 9.00 do 15.00 hod.,“ informovala M. Dochánová.

Foto: ilustračné

Do Humenného zavíta vzácny exponát, prvá písomná zmienka o meste!
1
Galéria
Zdroj: MsÚ Humenné
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM