Rôzne

V Medzilaborciach sa pripravujú na letnú turistickú sezónu: Osloviť chcú aj Humenné

Mesto Medzilaborce sa intenzívnejšie pripravuje na tohtoročnú letnú turistickú sezónu. Súvisí to s obnovou vlakového spojenia s Poľskom.

Ilustračný obrázok k článku V Medzilaborciach sa pripravujú na letnú turistickú sezónu: Osloviť chcú aj Humenné
Zdroj: Dnes24.sk

Ako uviedol primátor Medzilaboriec Vladislav Višňovský, v tejto súvislosti oslovia miestne podnikateľské subjekty, ktoré ponúkajú služby v cestovnom ruchu. „Tiež budeme rozprávať aj s Múzeom moderného umenia Andyho Warhola, aby návštevníci, ktorí sem prídu, boli spokojní,“ podotkol s tým, že samospráva osloví aj susedné mesto Humenné, aby tiež pripravilo nejaký program pre turistov z Poľska. „Dúfajme, že tento projekt sa rozbehne dobre a že bude mať želané efekty na rozvoj cestovného ruchu nielen v Medzilaborciach, ale aj na Slovensku,“ doplnil.

Budú pokračovať do Humenného?

Turisti môžu okrem Múzea moderného umenia Andyho Warhola vidieť v meste miniskanzen, oddýchnuť si môžu najnovšie aj vo wellnesse. Pri obci Krásny Brod majú možnosť pozrieť si tzv. Čertov kameň, v Habure sochu kniežaťa Laborca. „Predpokladáme, že časť turistov zostane v meste a časť bude pokračovať ďalej do Humenného,“ povedal primátor s tým, že by sa mohol zvýšiť aj počet prenocovaní.

Spojenie Medzilaborce – Lupków bude po siedmich rokoch opäť v prevádzke počas víkendov od 1. júla do 3. septembra 2017. Vlaky budú premávať priamo z poľských miest Sanok a Rzeszów. Vedené budú modernými súpravami poľských železníc s poľským personálom, na Slovensku však bude ich prevádzkovateľom Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) a budú zaradené do zmluvy o dopravných službách vo verejnom záujme s ministerstvom dopravy.

Tradičný festival aj tento rok

Týždeň pred spustením vlakového spojenia do prevádzky mesto organizuje tradičný, už 55. ročník Festivalu kultúry a športu. Podľa Višňovského vypravia už počas tohto víkendu mimoriadne vlaky z Poľska do Medzilaboriec. Okrem festivalu samospráva zatiaľ žiadne iné podujatie pripravené nemá. Chceli by pre tento vlakový projekt pripraviť počas leta ešte niečo špeciálne.

Ako informoval hovorca ZSSK Tomáš Kováč, v Medzilaborciach sa uskutočnilo už aj školenie vlakového personálu poľskej spoločnosti POLREGIO o miestnych bezpečnostných pomeroch v stanici Medzilaborce a na zastávke Medzilaborce mesto. „Pod dohľadom rušňovodiča – inštruktora a dvoch rušňovodičov z humenského strediska prevádzky zároveň prebiehali jazdy vlakov, počas ktorých sa rušňovodiči a vlakvedúci oboznamovali s traťou ako takou, návestidlami a miestnymi pomermi,“ doplnil.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM